X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «προβληματίζεται» ενώ η Τουρκία σκοτώνει αμάχους στη Συρία

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την τουρκική εισβολή στα συριακά εδάφη και την επίθεση στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), ενώ μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10 άμαχοι, 29 Κούρδοι αντάρτες, αλλά και τουλάχιστον 6 στρατιώτες από τις τουρκικές δυνάμεις που πλαισιώνονται από συριακά στρατεύματα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναμένεται να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «προβληματίζεται» ενώ η Τουρκία σκοτώνει αμάχους στη Συρία
|

Μετά από τη δεύτερη μέρα εισβολής των τουρκικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από Σύρους στρατιώτες, στα εδάφη της Συρίας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10 άμαχοι, 29 Κούρδοι αντάρτες, αλλά και τουλάχιστον 6 στρατιώτες των εισβολέων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως ανάμεσα στους άμαχους νεκρούς βρίσκονται μια γυναίκα και ένα βρέφος, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει αρκετές περιοχές στις οποίες βρίσκονται άμαχοι και δεν υπάρχει συγκέντρωση κουρδικών δυνάμεων. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ξεριζώθηκαν χιλιάδες πολίτες

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αljazeera, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους και να αναζητήσουν αλλού στέγη και ασφάλεια. Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ζητήσουν καταφύγιο στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, που έχει την υποστήριξη συριακών δυνάμεων, δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται «στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση». Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), είναι «ομάδα τρομοκρατών» και αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη στα εδάφη της Συρίας».

Οι Τούρκοι επελαύνουν στη Συρία σκοτώνοντας αμάχους – ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ «παρακολουθούν»

Καμία απάντηση από τον ΟΗΕ

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως απόφαση για κυρώσεις κατά της τουρκικής εισβολής στη Συρία και τη δολοφονία άμαχου πληθυσμού.

Η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν την διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσινγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση, επισημαίνοντας ότι «προβληματίζονται» από τη στάση της Τουρκίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές». Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ, ισχυρίστηκε ότι «καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση της Τουρκίας».

Ο Ερντογάν απειλεί με άνοιγμα συνόρων που θα φέρει 3,6 εκατ. μετανάστες στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν υποστήριξε την Πέμπτη ότι «μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί συνολικά 109 τρομοκράτες» και αφού «βάφτισε» την εισβολή της Τουρκίας «επιχείρηση ειρήνης» στην Τουρκία και ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «μην αφήσει άμαχους πολίτες να υποστούν κακό από τους τρομοκράτες».

Απείλησε εκ νέου με το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων που θα οδηγήσει 3,6 εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη, σε περίπτωση που δεχθεί κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξυπνήσει. Θα το πω ακόμα μια φορά, αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επιχείρηση μας στη Συρία, αντιμετωπίζοντας την ως εισβολή, τότε τα πράγματα είναι απλά: Θα ανοίξουμε τα σύνορα μας και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις