Η πρώτη μέρα της δίκης σημαδεύτηκε από την παρουσίαση του νέου εντάλματος των ΗΠΑ, με νέες κατηγορίες, για τις οποίες η πλευρά του Ασάνζ υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως, ζητώντας αναβολή. Το αίτημα της δεν έγινε δεκτό, ενώ ο ιδρυτής του Wikileaks μίλησε μόνο για να επιβεβαιώσει το όνομά του και το ότι δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Ακούστε την «ανταπόκριση» της Λαμπρινής Θωμά στο ραδιόφωνο του TPP. Θα ακουλουθήσει αναλυτικό κείμενο.
Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα 40 ατόμων, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι όπως ο Κρίστιν Χράφνσον του Wikileaks, αλλά και η Διε μνής Αμνηστία, να παρακολουθήσουν τη δίκη.
WikiLeaks’ @khrafnsson, who as well as 40 civil society and political monitors, was refused access to the court today, provides statement from outside the proceedings #Assangecase pic.twitter.com/lZeP7v79lL
— WikiLeaks (@wikileaks) September 7, 2020
«Είναι μία κακόβουλη δίωξη. Ακόμα και οι επικριτές του πρέπει να καταδικάσουν αυτή τη δίκη – παρωδία. Το «εγκλημα» είναι η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία που προσέφερε το Wikileaks: Τα εγκλήματα [των ΗΠΑ]την εποχή του Ιράκ. Αποσύρετε τις κατηγορίες» έγραψε στο twitter ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που σε άλλες του αναρτήσεις παρουσίασε τα γεγονότα με αναφορές στη Δίκη του Κάφκα.
The extradition of Julian Assange is a malicious prosecution by any standard. Even critics of the man ought to condemn this as a show trial. The “crime” in question is the greatest public service @Wikileaks ever performed: exposing Iraq-era abuses.
Drop the charges. #FreeAssange https://t.co/JhIrfro7cV
— Edward Snowden (@Snowden) September 7, 2020
Το The Press Project διαπιστεύτηκε και θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία διά τηλεδιάσκεψης, ώστε όχι μόνο να κρατά ενήμερο το ελληνικό κοινό, αλλά να ενώσει τη φωνή του με όλες τις φωνές, διεθνώς, που αγωνίζονται για Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία και την Απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ.