Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα «Το Δημόσιο Χρέος. Η ιστορία του και η σημασία του στη σημερινή κρίση» των εκδόσεων Red Marks, εκτός από τον ίδιο, τοποθετήθηκαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι έχουν προλογίσει το βιβλίο, μαζί με τον Πάνο Κοσμά του Κόκκινου Δικτύου.
Παρακολουθήστε την υπόλοιπη παρουσίαση:
Όπως αναφέρεται στην προαναγγελία της εκδήλωσης, η συζήτηση για την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 και η γενικότερη συζήτηση για τη «διευθέτηση», τη «βιωσιμότητα» κ.λπ. του ελληνικού κρατικού χρέους, φέρνουν εκ νεόυ το ζήτημα του χρέους στο επίκεντρο.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Ερίκ Τουσέν, γνωστός στην Ελλάδα για το συντονισμό του επιστημονικού έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι ένας συστηματικός μελετητής και γνώστης του «αντικειμένου» του δημόσιου χρέους, όχι από την ουδέτερη θέση του οικονομολόγου ή του επιστημονικού μελετητή, αλλά από τη στρατευμένη θέση του πολιτικού αγωνιστή και του επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM).
Σημειώνεται επίσης πως υπό το δικό του επιστημονικό συντονισμό, η Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, τον Ιούνιο του 2015, θα μπορούσε να αποτελέσει όχι απλώς τη «νομιμοποιητική» βάση, αλλά και ένα σημαντικό πολιτικό όπλο στο πλαίσιο ενός σχεδίου ρήξης με τα μνημόνια, το εγχώριο σύστημα και την Ε.Ε., «που θα είχε μία από τις βασικές του αιχμές τη στάση πληρωμών σε χρεολύσια και τόκους του δημόσιου χρέους, τον λογιστικό έλεγχο για τον οριστικό προσδιορισμό του αθέμιτου, παράνομου, επονείδιστου (απεχθούς) και μη βιώσιμου τμήματός του, τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του».
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται εκτενή συνέντευξη του συγγραφέα για τα τεκτενόμενα γύρω από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, καθώς και τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στον ρόλο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής καπιταλιστικής κρίσης.
Υπογραμμίζεται τέλος πως στο βιβλίο παρατίθενται λεπτομερή στοιχεία για την ιστορία των 4 προηγούμενων χρεοκοπιών του ελληνικού κράτους, πραγματικά εντυπωσιακά για τις ομοιότητες και αναλογίες με την τωρινή, 5η ελληνική χρεοκοπία.