-γράφει ο Σπύρος Γραμμένος

Οι στίχοι του τραγουδιού αυτής της Κυριακής, γράφτηκαν από τον Νίκο Τσιπουρλιάνο και μελοποιήθηκαν από τον Μάνο Λοϊζο.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1974 με την φωνή του Νίκου Αντωνιάδη και το 2016 στον δίσκο «Δεκάξι» του τύπου που γράφει αυτό το άρθρο.

Στην ιστορία έχουμε κάποιον κύριο ο οποίος έχει ένα κοτέτσι και προσπαθεί να ψήσει, με την καλή έννοια, τον κόκορά του, να σταματήσει να φωνάζει, γιατί δεν έχει κανένα νόημα. «Εδώ είναι πολιτεία και θα σου βγει ξινό» και «για κοίτα να σωπάσεις, μην χάσεις την φωνή» είναι κάποια απ’ τα λόγια που λέει ο κοτετζής στον Κόκορα, αφήνοντάς μας στο τέλος, χωρίς να μάθουμε πώς τελειώνει.

Εμείς δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαστε με τον κόκορα. Θα φωνάζουμε, θα κοιτάμε να ξυπνάμε νωρίς και θα λαλούμε πουρνο.

Το 2021 οι στίχοι αυτοί είναι ακόμα επίκαιροι. Το 2021 μετά από τόσα πράγματα που διεκδίκησαν και κέρδισαν οι λαοί αυτού του κόσμου, αναγκαζόμαστε να ξανασυζητάμε τα ίδια πράγματα. Την Τετάρτη 16 Απριλίου κατατέθηκε ερώτηση στην βουλή, από δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, για το τραγούδι «Κουκουλοφόρος» και την αναμετάδοσή από την συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης. Κατατέθηκαν στην βουλή οι στίχοι του, πράγμα που είναι πολύ αστείο, αλλά και πολύ σοβαρό. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν προσέξει κανείς τους στίχους του τραγουδιού «Φωτιά στα σαββατόβραδα» ή του «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο να πυρποληθώ».

Ο Βασίλης Μάγκος που έφυγε άδικα πέρσι το καλοκαίρι από κοντά μας, μας άφησε έναν στίχο – σύνθημα, σαν λουλούδι που ανθίζει. «Κι ας μην νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα»

Καλή Κυριακή