Οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για τη διώξη 30 Τούρκων πολιτών οι οποίοι χρησιμοποίησαν το hashtag #ölmüş στο Twitter, το οποίο μεταφράζεται “θεωρείται ότι είναι νεκρός” και αφορά στο πρόσωπο του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Για σύντομο χρονικό διάστημα το hashtag ήταν στα ψηλότερα τουρκικά trends ενώ τα 30 άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο της νομικής έρευνας, σύμφωνα με την αστυνομία,  κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν κατηγορητήριο που συμπεριλαμβάνει την παραπληρόφορηση, υβριστικό περιεχόμενο κατά του Ερντογάν και περιεχόμενο χειραγώγησης.

Τις τελευταίες μέρες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο οι φήμες που θέλουν την υγεία του Ερντογάν να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Άλλοι μιλούν για εγκεφαλικό και άλλοι υποτροπή του καρκίνου από το οποίο έπασχε στο παρελθόν. Σε ένα πρόσφατο βίντεο, ο Ερντογάν, που είναι 67 χρονών φαίνεται να μην μπορεί να κρατηθεί καλά στα πόδια του και να έχει πρόβλημα στη βάδιση.

Οι κυβερνητικοί άνθρωποι και άνθρωποι εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου προσπάθησαν να καταλαγιάσουν αυτές τις φημολογίες αναρτώντας βιντεάκια που δείχνουν τον Ερντογάν υγιέστατο, μέχρι ακόμα και να παίζει μπάσκετ.

Ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν είναι πια πολύ άρρωστος για να ηγείται της προεδρίας της Τουρκίας, ενώ οι τελευταίες του ανορθόδοξες κινήσεις με το ανεβοκατέβασμα των τραπεζιτών, τη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τη μεγάλη μείωση του επιτοκίου οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του τουρκικού πληθυσμού.

Τέλος, το 2021 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Για τον Τούρκο νυν πρόεδρο, το 2021 αποτελεί τη δική του σηματοδότηση μιας χρονικής περιόδου κατά την οποία επικρατεί ο νεο-οθωμανισμός, μιας πολιτικής ιδεολογίας που κάνει την εμφάνισή της από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και διακρίνεται από την εξωτερική πολιτική του κεμαλισμού. Ο κεμαλισμός σταδιακά εγκαταλείφθηκε για να δώσει χώρο στη νέα ιδεολογία του νεο-οθωμανισμού, αφού δε μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά βασικά προβλήματα στην τουρκική πολιτική ατζέντα, όπως το κουρδικό ζήτημα, η άνοδος του πολιτικού Ισλάμ και η υποχώρηση της εκκοσμίκευσης καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.