«Τα τακτικά χειρουργεία έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν και κανένας από την διοίκηση της ΥΠΕ και του υπουργείου , που ενώ έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως για τα προβλήματα –ακόμα και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού- δεν λένε να ασχοληθούν με τα προβλήματα του νοσοκομείου. Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει.

Σιγά τώρα να μην ασχοληθεί κάποιος με το νοσοκομείο που καλύπτει εφημεριακά, μέρα παραμέρα όλη την Κρήτη και τα κοντινά νησιά, με το νοσοκομείο με τα περισσότερα χειρουργεία σε αριθμό αλλά και σε βαρύτητα χειρουργικών επεμβάσεων .

Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο έχει σταματήσει τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις ….. Ουσιαστικά έχει κλείσει αλλά αυτούς που πρέπει να δώσουν μια λύση μάλλον δεν τους ενδιαφέρει.», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση των Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ενώ η «Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Χειρουργικού Τομέα Β.Γ.Ν.Η.» σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι «δεν μπορείς πλέον να χειρουργηθείς στο Βενιζέλειο εκτός αν κινδυνεύει η ζωή σου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης των Εργαζομένων:

Δεν έφτανε η υποβάθμιση του ΕΣΥ με την υποχρηματοδότηση του, τις ελλείψεις σε προσωπικό ,το κλείσιμο κλινικών και τις μετακινήσεις των ήδη εξουθενωμένων εργαζομένων (έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους λόγω των ελλείψεων ) σε άλλα νοσοκομεία και αποφάσεις κατά το δοκούν ,ανάλογα με το πώς βολεύει πολιτικά τη διοίκηση της ΥΠΕ και του Υπουργείου. Σήμερα προσπαθούν να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το ΓΝ Ηρακλείου Βενιζέλειο τόσο ώστε κάποτε… σύντομα να κλείσει…….

Τα τακτικά χειρουργεία έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν και κανένας από την διοίκηση της ΥΠΕ και του υπουργείου , που ενώ έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως για τα προβλήματα –ακόμα και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού- δεν λένε να ασχοληθούν με τα προβλήματα του νοσοκομείου. Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει.

Σιγά τώρα να μην ασχοληθεί κάποιος με το νοσοκομείο που καλύπτει εφημεριακά, μέρα παραμέρα όλη την Κρήτη και τα κοντινά νησιά, με το νοσοκομείο με τα περισσότερα χειρουργεία σε αριθμό αλλά και σε βαρύτητα χειρουργικών επεμβάσεων .

Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο έχει σταματήσει τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις ….. Ουσιαστικά έχει κλείσει αλλά αυτούς που πρέπει να δώσουν μια λύση μάλλον δεν τους ενδιαφέρει.

Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το σήμερα αλλά κυρίως το μέλλον. Οι ειδικευόμενοι- εκπαιδευόμενοι ιατροί όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων του Βενιζελείου που θα αναλάβουν τις μελλοντικές χειρουργικές πράξεις μένουν ανεκπαίδευτοι, ανεπαρκείς σε επίπεδο χειρουργικών δεξιοτήτων, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της υγείας της κοινωνίας μας. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης, καθώς με την παρούσα κατάσταση καταργείται το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση και στην αξιοπρεπή ολοκλήρωση της εκάστοτε χειρουργικής ειδικότητας που καθένας υπηρετεί. Παράλληλα, με την υπάρχουσα κατάσταση δεν προσελκύονται νέοι ειδικευόμενοι ιατροί για εκπαίδευση. Αυτό οδηγεί στην πλήρη υποστελέχωση και τη σταδιακή «κατάρρευση» του νοσοκομείου μας.

Οι εργαζόμενοι αυτού του νοσοκομείου ,αυτοί που έχουν δώσει ακόμη και την ψυχή τους για το ΕΣΥ δεν θα συμβιβαστούν , με την αδιαφορία τους και με τις υπόγειες δικές τους πολιτικές σκέψεις και θα μας βρουν απέναντι τους .

Αυτό το τονίζουμε επειδή εδώ και λίγο καιρό άρχισαν πάλι κάποια πολιτικά παπαγαλάκια εντός και εκτός του Νοσοκομείου να μιλούν για συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Απευθυνόμενοι σε αυτούς τους λέμε … Άντε στο καλό ρε καλόπαιδα ..είναι η τρίτη φορά αυτή που προσπαθείτε να το κάνετε το έγκλημα αυτό, και αν δεν σας αρέσει το ΕΣΥ φύγετε πηγαίνετε στον ιδιωτικό τομέα όπως ακούγεται τελευταία και αφήστε μας ήσυχους τους υπόλοιπους να κάνουμε ήρεμα την δουλειά μας , σίγουρα εκεί έχει περισσότερα χρήματα ,αν σας απασχολεί αυτό.

Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο παρά τα προβλήματα προσφέρει ,εδώ και χρόνια , ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον κρητικό λαό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην πρώτη θέση επιλογής του .

Για αυτό το λόγο ζητούμε από τη Διοίκηση της ΥΠΕ και τον Υπουργό Υγείας να ασχοληθούν άμεσα με την επίλυση των προβλημάτων του Βενιζελείου , προχωρώντας άμεσα σε κινήσεις που να δίνουν λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα τακτικά χειρουργεία και να προχωρήσουν άμεσα σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας (που έχουν ήδη ζητηθεί) για την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό ,νοσηλευτικό ,παραϊατρικό, βοηθητικό προσωπικό, κ.α , που είναι δικιά τους ευθύνη.

Σκοπός μας είναι πλέον η ενημέρωση των πολιτών της Κρήτης, των ΜΜΕ και όλων των συνδικαλιστικών οργάνων στην πόλη μας για το τι πραγματικά συμβαίνει και για τα κρυφά σχέδια που αφορούν το Βενιζέλειο και είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι μαζί με τους πολίτες θα τα σταματήσουμε.

Εμείς δεν είμαστε συνδικαλιστές που διαμαρτυρόμαστε συνεχώς χωρίς λόγο , ούτε ασκούμε πολιτική μέσω facebook ,ενώ ταυτόχρονα πράττουμε άλλα . Είμαστε αυτοί που ως Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου πρώτοι εναντιωθήκαμε στη συγχώνευση με το ΠΑΓΝΗ, και αυτοί που επέβαλαν το διαχωρισμό του.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων είναι απών μάλλον έχουν γελαστεί.

Θα μας βρουν δυναμικά μπροστά τους.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων Χειρουργικού Τομέα Β.Γ.Ν.Η.

Το παρόν κείμενο συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία των ειδικευομένων του χειρουργικού τομέα του Β.Γ.Ν.Η. και έχει ως σκοπό να παραθέσει την τρέχουσα κατάσταση και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο Ε.Σ.Υ. και ειδικότερα στο Βενιζέλειο.

Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ. Δεκάδες χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, συνεχόμενες παραιτήσεις συναδέλφων λόγω των συνθηκών εργασίας, διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες, εξουθένωση του προσωπικού και παράλληλα αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ράντζα στους διαδρόμους, πολύωρες αναμονές στο Τ.Ε.Π… συνθέτουν την σημερινή εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό οδηγούμαστε σε «εντέλλεσθε» μετακινήσεων προσωπικού (αποδυναμώνοντας τμήματα που ήδη «αιμορραγούν»). Τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας και απειλούνται πλέον με λουκέτα εάν όχι με υποβάθμιση σε κέντρα υγείας, ενώ νοσούν ακόμα και οι κεντρικές δομές υγείας. Με άλλα λόγια, πλήρη διάλυση του ήδη υποβαθμισμένου δημοσίου συστήματος υγείας και απαξίωση των εργαζομένων σε αυτό.

Το Βενιζέλειο σήμερα λειτουργεί με πέντε μόλις αναισθησιολόγους. Οι συνεχείς παραιτήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, η αδυναμία αντικατάστασης τους και η έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης νέων αναισθησιολόγων, οδηγεί το 7ο σε επισκεψιμότητα ασθενών νοσοκομείο της χώρας να φτάνει στο σημείο να αναγκαστεί να διακόψει τα τακτικά του χειρουργεία. Το Βενιζέλειο που εξυπηρετούσε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού της Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια, φτάνει στο σημείο να μπορεί να χειρουργήσει μετά βίας τα επείγοντα περιστατικά. Δεν μπορείς πλέον να χειρουργηθείς στο Βενιζέλειο εκτός αν κινδυνεύει η ζωή σου. Είναι απαράδεκτο ο ιδιωτικός τομέας να αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους ασθενείς.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα και τους ειδικευόμενους. Οι νέοι χειρουργοί «εκπαιδεύονται» πλέον χωρίς να μπαίνουν στα χειρουργεία! Κλινικές που δίνουν πλήρη ειδικότητα βγάζουν ανεκπαίδευτους και ανεπαρκείς τους αυριανούς χειρουργούς που θα στελεχώσουν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε στα πρόθυρα παραίτησης καθώς η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάντια μοιάζει να έρχονται να διαχειριστούν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν. Το Βενιζέλειο καταρρέει. Ώρα μηδέν.

Ζητάμε το αυτονόητο: Να στελεχωθεί το νοσοκομείο μας επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τη καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους πολίτες.

Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Χειρουργικού Τομέα Β.Γ.Ν.Η.