Σύστημα καταγραφής και είσπραξης των νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών που επισκέπτονται την χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
«Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους», υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Σε εγκύκλιο που απεστάλη στις Υγειονομικές Περιφέρειες, το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες προς τις δημόσιες δομές της χώρας που χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών, τόσο για το καθεστώς που θα ισχύει πλέον για τους ασφαλισμένους Ευρωπαίους και μη, όσο και για τους ανασφάλιστους.
Στις δύο πρώτες διατάξεις της εγκυκλίου, το υπουργείο ζητά από τις δημόσιες δομές να τηρούν τις διαδικασίες που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα αναφέρει:
– Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να πραγματοποιούν φόρτωση της σαρωμένης εικόνας του εντύπου σε αρχείο acrobat reader (.pdf), και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία χορήγησης της παροχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φορείς.
– Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα (ΕΚΑΑ) και εφόσον δεν προλαβαίνουν να προσκομίσουν εγκαίρως ΠΠΑ (σε περίπτωση νοσηλείας) οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου ο δεύτερος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του Φορέα για αποζημίωση όταν επιστρέψει στη χώρα του.
Στην τρίτη διάταξη, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως για τους Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς «μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους», καθώς και για τους πολίτες κρατών μελών της ΕΕ και λοιπόν τρίτων χωρών με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, συνεχίζει να ισχύει ανεμπόδιστα το καθεστώς που διασφαλίζεται με τον νόμο του 2016. Συγκεκριμένα:
– Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες ή Ελληνικής καταγωγής ομογενείς, σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών αυτών, οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.
Μπλόκο στους μετανάστες στο όνομα των τουριστών
Σύμφωνα με ιατρικούς ιστότοπους, το πρόβλημα για το δημόσιο σύστημα Υγείας έγκειται στο γεγονός πως η πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων Υγείας της χώρας δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τους ασφαλισμένους ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα, ενώ μπορούν να αποζημιωθούν από τους ασφαλιστικούς φορείς των αλλοδαπών, να μην μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για εξόφληση στα ταμεία των ασθενών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού», που φέρεται να μην έχει αποστείλει ποτέ έγγραφα και δαπάνες για παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους αλλοδαπούς, παρότι ως ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας δέχεται σίγουρα ένα σημαντικό μέρος της «τουριστικής κίνησης».
Ωστόσο, στην τέταρτη διάταξη της εγκυκλίου και με προμετωπίδα τα «νοσήλια τουριστών» που πράγματι χρησιμοποιούν κατά κόρων το δημόσιο σύστημα Υγείας κατά τους θερινούς μήνες, το υπουργείο βάζει σοβαρούς φραγμούς στην ελεύθερη πρόσβαση σε πλήθος ανθρώπων, μεταξύ αυτών και μεταναστών που ενδεχομένως να μην πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Στην τέταρτη διάταξη λοιπόν, η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας βάζει τέλος και χωρίς αστερίσκους ή εξαιρέσεις στην ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, τόσο σε όσους είναι ασφαλισμένοι σε χώρες εκτός ΕΕ με τις οποίες δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες, όσο και σε μη ασφαλισμένους ή ανθρώπους που δεν κατέχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως:
– Σε περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., τότε οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η εγκλύκλιος περιορίζει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016, οι δικαιούχοι ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ήταν οι εξής:
- Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.
- Αν δεν μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς, κτλ) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.) με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις
- Δημόσιες Δομές Υγείας. Μέχρι να ξεκινήσει να εκδίδεται η ΚΥΠΑ δικαιούσαι όλων των νοσηλευτικών και διαγνωστικών παροχών από τα δημόσια νοσοκομεία.
- Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
- Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Επίσης, ο ίδιος νόμος ξεκαθάριζε πως η ρύθμιση αφορούσε:
- 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών
- Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς
- Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα
- Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κλπ.)
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως για όσους δεν κατέχουν ΑΜΚΑ (το οποίο με απόφαση Βρούτση περιορίστηκε για ξένους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ – μεταξύ άλλων σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα) ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής αλλά ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, μπορούν να αποταθούν στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων.