Πιο συγκεκριμένα, η Αγιάκα Σιομούρα μιλούσε σχετικά με τα μέτρα υποστήριξης για την ανατροφή των παιδιών και την παροχή βοήθειας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας ή χρειάζονται βοήθεια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ύστερα, μάλιστα, από τα σχόλια, γράφει η εφημερίδα Asashi, η οποία και έκανε γνωστό το γεγονός, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ξέσπασαν σε γέλια.

Ο προπηλακισμός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, καθώς το τηλεφωνικό κέντρο του συμβουλίου δέχτηκε πολλές εκατοντάδες τηλεφωνήματα από διαμαρτυρίες πολιτών. Καταδικάστηκε επίσης από Ιάπωνες αξιωματούχους.

 
Το συμβάν σημειώνεται την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών ως μέσο για την ενίσχυση της οικονομίας και αποτελεί ένδειξη των βαθιά ριζωμένων συντηρητικών αντιλήψεων στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άνδρες εξακολουθούν να θεωρούν ότι η θέση της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι.

Όπως έγραψε στο Twitter η Σιομούρα:

«Μπορώ να δεχτώ γιουχαΐσματα για τις θέσεις μου, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά τα σχόλια επιτρέπονται εις βάρος των γυναικών».

Η ίδια είπε, μάλιστα, ότι οι περισσότερες φωνές ακούγονταν από την πτέρυγα όπου κάθονται οι σύμβουλοι του πολιτικού σχηματισμού που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών, περιλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στο συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε δεσμεύτηκε προ καιρού να λάβει μέτρα για την κινητοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας και την αντιστάθμιση της μεγάλης έλλειψης σε εργατικό δυναμικό που προβάλλει απειλητικά.
 
Το σχέδιό του για την οικονομική μεταρρύθμιση, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας των επιχειρήσεων κατά 30% μέχρι το 2020, από 7,5% που ήταν πέρυσι, καθώς και τη δημιουργία 400.000 νέων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να μπορούν οι γυναίκες να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και παράλληλα να εργάζονται.
 
Ωστόσο, οι γυναίκες στην Ιαπωνία συχνά καλούνται να σταματήσουν να εργάζονται από τη στιγμή που θα γίνουν μητέρες.

Πολλές εργαζόμενες, μάλιστα, αντιμετωπίζουν ταπεινωτικές απαιτήσεις όπως το να σερβίρουν τσάι στους άνδρες συναδέλφους τους.

 
Από τα 127 μέλη του συμβουλίου, μόλις τα 25 είναι γυναίκες.

Πηγή: ΕφΣυν