Ως ένα «καλό σύνολο ιδεών συμβιβασμού» χαρακτήρισε την πρόταση του για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, τονίζοντας πως δεν είναι ρεαλιστικό να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» με κάποια μορφή στην ονομασία.
Menelaos Myrillas / SOOC
Ο Νίμιτς συναντήθηκε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, όπου τόνισε ότι «δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού», εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα γινόταν αποδεκτή από τους πολίτες της ΠΓΔΜ μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία».
Ο ίδιος μάλιστα φάνηκε θετικός ως προς την εξέλιξη των συζητήσεων λέγοντας ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα αποτελέσουν μια πολύ καλή περίοδο για το ζήτημα.
Τόνισε επιπλέον ότι παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους, με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση, ενώ έκανε λόγο για δύσκολα θέματα, για τα οποία «συζητάμε για 25 χρόνια».
Νωρίτερα ο ίδιος είχε αναφέρει ότι την Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους».
«Ανοιχτή» η ονομασία της ΠΓΔΜ
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περάσει τις κόκκινες γραμμές της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να διαστρεβλώνονται δηλώσεις αξιωματούχων.
«Τίποτα δεν έχει δοθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς. Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Παρέχει παράθυρο ευκαιρίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της και πολύ λιγότερο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα αποτέλεσμα. Όταν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, προφανώς θα ενημερωθεί η Βουλή και προφανώς και πάνω από όλα ο ελληνικός λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.
Στις 17 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαβουλεύσεις οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο χωρών και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. «Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω», ανέφερε.
Δημοψήφισμα ζητά ο Καμμένος
Δημοψήφισμα ζητά ο Καμμένος
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Όπως υποστηρίζει ο υπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», «τυχόν συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στο όνομα της ΠΓΔΜ θα σημάνει την συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κλπ για τους αιώνες που ακολουθούν».
Γι’ αυτό τον λόγο θεωρεί πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει καθώς «μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδος».