«Καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής.
 
Ο ίδιος κατηγορεί τη ΝΔ για τη στάση της το θέμα, λέγοντας «η άθλια, δε, πολιτική διαχείριση του θέματος από πλευράς της ΝΔ αποτελεί κοινοβουλευτική πρωτοτυπία. Ο εισηγητής της κ. Καραγκούνης να το χαρακτηρίζει θετικό, αλλά η παράταξή του να δηλώνει πως θα καθορίσει τη θέση της από τη στάση των ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ. δεν χρειαζόμαστε “εξαπτέρυγα”, ούτε παρακολουθήματα. Έχουμε αυθύπαρκτο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ας έχουν και αυτοί το πολιτικό ανάστημα της υποστήριξης όποιας θέσης διαθέτουν». 
 
Σχετικά με το ζήτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και το ποια είναι η θέση του αν επανέλθει στη Βουλή, ο Κατσίκης είναι κατηγορηματικός: «Η προσπάθεια εμφάνισης της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” ως ενός σωματείου που νομιμοποιείται και αναλαμβάνει το δικαίωμα του “συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι” είναι τουλάχιστον έωλη». Και καταλήγει: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε τι που ροκανίζει την εθνική μας ασφάλεια και διακυβεύει την εθνική μας κυριαρχία».