Στους 194 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες από πνιγμό, μέχρι τις 24 Ιουλίου. Όπως ενημερώνει η Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος πέρσι, έχασαν τη ζωή τους 294 άνθρωποι. Όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός, «Δεν φοβόμαστε τη θάλασσα, σεβόμαστε όμως απόλυτα τους κανόνες της, έτσι ώστε να κολυμπάμε με ασφάλεια».

Το λιμενικό κάθε χρόνο πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. «Το Αρχηγείο μας, δίνει μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στην πρόληψη. Από το 2011 μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων ενημερώνονται από στελέχη του Λ.Σ. για τους κινδύνους στη θάλασσα, μέσω ενός διαδραστικού προγράμματος, που φέρει τον τίτλο: “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”», υπογραμμίζει ο Ν.Λαγκαδιανός.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και παρακολουθεί δεκάδες ενημερωτικές ημερίδες και διαλέξεις που αφορούν στους κινδύνους στη θάλασσα, οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία των Λιμενικών Αρχών σε συνεργασία με τους Δήμους. Όπως επισημαίνει, «κύριο μέλημα η ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα» και προσθέτει ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό safewatersports. Περιλαμβάνει καθημερινές επισκέψεις και διαδραστικές, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις σε σχολεία της χώρας, έχοντας ως κύριο μέλημα την ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών”.

Τέλος, τονίζει  ότι οι λουόμενοι θα πρέπει να επιστρατεύουν την «κοινή λογική, χωρίς να παρασυρόμαστε από τη χαρά που προσφέρει η θάλασσα και να κάνουμε υπερβολές. Δηλαδή να ακολουθούμε απλούς κανόνες που μπορούν όμως να μας σώσουν τη ζωή: να μην κολυμπάμε αμέσως μετά το φαγητό, ή υπό την επήρεια αλκοόλ, να έχουμε ως γονείς πάντα την προσοχή μας στα μικρά παιδιά, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό».