Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχει ανέλθει σε 90. Πιο αναλυτικά, τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στην κεντρική Γάζα, 31 σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα και 18 σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα. Ακόμα πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε μία από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις, όταν ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν μια σκηνή που στέγαζε εκτοπισμένους στο Ντεϊρ ελ-Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα.

Ο εγκληματίας πολέμου και πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς για «σαφή παραβίαση» της εκεχειρίας, μετά από ένοπλες συγκρούσεις Παλαιστίνιων μαχητών με ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες εξακολουθούν να προστατεύουν του ισραηλινούς εποίκους, να εμποδίζουν τους αγρότες να καλλιεργήσουν τις ελιές τους και να συλλαμβάνουν Παλαιστινίους χωρίς καμία κατηγορία. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν ξανά τη Γάζα την Τρίτη το βράδυ, λίγο μετά την εντολή του  Νετανιάχου, προς τον στρατό να πραγματοποιήσει «ισχυρές επιθέσεις» στη Γάζα.

Ένα νεκρός ισραηλινός στρατιώτης – 90 νεκροί Παλαιστίνιοι

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Air Force One, ο ακροδεξιός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «τίποτα» δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εκεχειρία, αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να ανταποδώσει» αν σκοτωθούν στρατιώτες του. «Σκότωσαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Οπότε οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν. Και πρέπει να ανταποδώσουν» δικαιολόγησε ο Τραμπ τις νέες σφαγές των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν ξεκινήσει τις επιθέσεις, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Associated Press.

Οι βομβαρδισμοί οδήγησαν τη Χαμάς να αναβάλει την προγραμματισμένη παράδοση των λειψάνων ενός ομήρου, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη το βράδυ, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Γάζας με αντιαρματικό πύραυλο και όπλα νωρίτερα την Τρίτη.

Η Χαμάς αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση και δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι η επίθεση παραβίασε την εκεχειρία, καθώς πραγματοποιήθηκε ανατολικά της συμφωνηθείσας γραμμής αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων.

Ισραήλ Κατζ: Η Χαμάς θα «πληρώσει ακριβά»

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε πως η Χαμάς θα «πληρώσει ακριβά» για την επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και για την παράλειψη παράδοσης των λειψάνων των ομήρων. «Η επίθεση εναντίον στρατιωτών του IDF στη Γάζα σήμερα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ξεπερνά τα όρια και ο IDF θα ανταποκριθεί με μεγάλη δύναμη», συμπλήρωσε ο Κατζ σε ανακοίνωσή του.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, δήλωσε όπως και ο Τραμπ, ότι πιστεύει ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί παρά τις συγκρούσεις της Τρίτης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μικρές συμπλοκές εδώ και εκεί», είπε ο Vance στους δημοσιογράφους.