Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων Κούρδων στην Τουρκία, με φόντο τις συγκρούσεις Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπανί.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, που κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους. Από τις συγκρούσεις των Κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτήρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.

Οι κινητοποιήσεις έγιναν κατόπιν έκκλησης του κύριου κουρδικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP). Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την πόλη Κομπάνι η οποία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους

Στο Ντιγιαρμπακίρ, τα πέντε άτομα σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα στη διάρκεια συγκρούσεων Κούρδων ακτιβιστών με μέλη ισλαμιστικών κινημάτων. Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα, όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιαρμπακίρ και σε αρκετές περιοχές στο Μαρντίν και στο Βαν όπου έχει επέμβει ο στρατός.

Μερική αναχαίτιση του ISIS μέσα στην Κομπανί

Για ένταση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών γύρω από το Κομπανί μιλούν ανταποκριτές, κάνοντας λόγο για τα σφοδρότερα πλήγματα από την έναρξη της επίθεσης της ISIS εναντίον της κουρδικής πόλης.
 
Οι προηγούμενες επιχειρήσεις πάντως δεν είχαν καταφέρει να ανακόψουν τους τζιχαντιστές, με την τουρκική κυβέρνηση να βλέπει το Κομπανί «έτοιμο να πέσει» ενώ η κουρδική οργή στην Τουρκία φούντωσε με αιματηρές διαμαρτυρίες.

 
Σύμφωνα με το BBC, κούρδοι μαχητές αναφέρουν πως οι επιδρομές της νύχτας προς Τετάρτη ήταν οι σφοδρότερες από την έναρξη των ξένων αεροπορικών επιχειρήσεων (ΗΠΑ και αράβων συμμάχων) στη Συρία, έστω κι αν ήταν «καθυστερημένες».
 
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται αλλά η επέλαση της ISIS στην πόλη, η οποία απειλεί το κέντρο του Κομπανί, έχει σταματήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με ανταποκριτές που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο.
 
Ο αρχηγός του Κουρδικού Κόμματος της Συρίας, Σαλίχ Μουσλίμ, τόνισε πως η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή.