Όπως μεταδίδει το CNN, οι Αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι το τσουνάμι που έπληξε δυτικά τμήματα της χώρας το περασμένο Σάββατο, έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 429 νεκρούς. Την ίδια στιγμή αγνοούνται δεκάδες πολίτες, ενώ υπάρχουν και 1.500 τραυματίες. Περίπου 16.000 έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους και η κυβέρνηση έχει καλέσει τον κόσμο να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από τις ακτές, θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για νέο τσουνάμι.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Ινδονησίας έχει στείλει είδη πρώτης ανάγκης στις περιοχές που έχουν πληγεί. Ομάδα 400 ατόμων που αποτελείται από εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να βοηθήσουν.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, έκανε λόγο για εικόνες καταστροφής. «Οι περισσότεροι επιζώντες έχουν βρει προσωρινά καταφύγια μακριά από τις ακτές. Ωστόσο, έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται προκειμένου να ψάξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να εκτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους. Τα συνεργεία μας βλέπουν κατεστραμμένα σπίτια και κατεστραμμένες ζωές. Οι Ινδονήσιοι έζησαν μια σειρά καταστροφών αυτή τη χρονιά. Υπάρχει μεγάλη δυστυχία και πόνος».

Δεν υπήρξε έγκαιρη ειδοποίηση

Ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, είχε δηλώσει μετά την καταστροφή ότι η χώρα δεν είχε στα χέρια της τα κατάλληλα εργαλεία για να προειδοποιήσει εγκαίρως τους πολίτες.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρότερι από το Open University (Βρετανία), τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού, είναι σχετικά σπάνια. Σε αντίθεση με τα κύματα που προκαλούνται από τους σεισμούς, η εγγύτητα του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα με τις ακτές έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν

«Τα ειδικά εργαλεία για την καταγραφή των τσουνάμι εγκαθίστανται με τρόπο που να ανιχνεύουν τα τσουνάμι που προκαλούνται από τις σεισμικές δονήσεις μεταξύ των τεκτονικών πλακών. Ακόμα κι αν υπήρχε ένα τέτοιο μέσο κοντά στο Ανάκ Κρακατόα, το ηφαίστειο είναι τόσο κοντά στις ακτές που ο συναγερμός έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία τα κύματα κινήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.