Η Τουρκία δεν μπορεί να αναγνωρίσει την απόφαση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπως και των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια, να ενταχθούν στη Ρωσία, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση το Σάββατο.

Η Τουρκία «δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία σε ένα παράνομο δημοψήφισμα το 2014 και έχει υπογραμμίσει την ισχυρή υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με αυτή τη στάση που υιοθετήθηκε το 2014, απορρίπτουμε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Αυτή η απόφαση, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση των καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας προς η επίλυση αυτού του πολέμου, η σφοδρότητα του οποίου συνεχίζει να αυξάνεται, με βάση μια δίκαιη ειρήνη που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το TASS.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι αρχηγοί των τεσσάρων περιοχών υπέγραψαν συνθήκες για την προσχώρησή τους στη Ρωσία.