Οι πέντε κατηγορούμενοι δεν συνελήφθησαν ποτέ και η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚ, επειδή δεν διεξήχθη μια σοβαρή έρευνα για την υπόθεση.
«Κάποιοι από τους δολοφόνους παντρεύτηκαν, υπηρέτησαν στο στρατό, έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά δεν μπορούσαν να τους βρουν», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Το κόμμα ΑΚ ευθύνεται για την αδυναμία να βρεθούν οι δράστες της σφαγής της Σεβάστειας», πρόσθεσε.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δολοφονίες του 1993 δεν είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και επομένως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού έχουν περάσει 15 χρόνια από τη διάπραξή τους.
«Τα διοικητικά όργανα κατέβαλαν όσες προσπάθειες μπορούσαν στην περίπτωση αυτή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργίν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Κιλιτσντάρογλου πάντως σημείωσε πως ορισμένοι συνήγοροι των κατηγορουμένων ήταν βουλευτές του ΑΚ. «Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν χαίρεται, είμαι σίγουρος ότι ανακουφίστηκε με την απόφαση του δικαστηρίου. Πρόκειται για μια προσβολή κατά της ανθρωπότητας. Έτσι ξεκινά η πόλωση της κοινωνίας», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 30 ύποπτοι για τα επεισόδια της Σεβάστειας καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1997 αλλά στη συνέχεια οι ποινές τους μετατράπηκαν σε ισόβια. Οι κατηγορίες εναντίον δύο άλλων αποσύρθηκαν, επειδή οι κατηγορούμενοι στο μεταξύ πέθαναν. Ο ένας ήταν ο δήμαρχος της πόλης και ανήκε στο ίδιο κόμμα με τον Ερντογάν.
Οι ταραχές ξέσπασαν στη Σεβάστεια τον Ιούλιο του 1993, με αφορμή την παρουσία στην πόλη του συγγραφέα Αζίζ Νεσίν, ο οποίος είχε μεταφράσει το μυθιστόρημα «Οι Σατανικοί Στίχοι» του Σαλμάν Ρούσντι.
Ο Νεσίν γλίτωσε από τη φωτιά, όπως πολλοί από τους νεκρούς ήταν συνάδελφοί του, συγγραφείς και ποιητές. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ίδια πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Μαντιμάκ, ενώ άλλοι 17 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη.