Ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας, ο Ερντογάν, συγκέντρωσε 52,2% υποστήριξη στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου. Η εκλογική του νίκη ανέτρεψε τις προβλέψεις των περισσότερων δημοσκοπήσεων και ήρθε παρά την κρίση κόστους ζωής.

Το νέο κοινοβούλιο συνήλθε την Παρασκευή και ο Ερντογάν θα ξεκινήσει επίσημα τη νέα του θητεία δίνοντας τον όρκο του το Σάββατο γύρω στις 15:00 τοπική ώρα στη γενική συνέλευση στην Άγκυρα.

Θα ακολουθήσει τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην οποία θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από 78 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Το βράδυ, ο Ερντογάν πρόκειται να ορίσει υπουργούς. Οι πληροφορίες θέλουν την επάνοδο στο Υπουργείο Οικονομικών του Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο Σιμσέκ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους επενδυτές όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μεταξύ 2009 και 2018. Η επάνοδός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση από χρόνια πολιτικής που υποστηρίχθηκε από χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον έντονο πληθωρισμό, δίνοντας μια νότα ορθοδοξίας στην οικονομική πολιτική.