Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει τον τρίτο γύρο διμερών τεχνικών συνομιλιών, μετά τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Μετά από μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου: «Πρέπει να πουλήσουμε τα F-16 στην Τουρκία. Το είπα τον Δεκέμβριο και η θέση μου δεν έχει αλλάξει από τότε. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην τα πουλήσουμε. Χρειαζόμαστε την έγκριση του Κογκρέσου για να φτάσουμε εκεί και νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί».

Ωστόσο, τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε μια νομοθεσία που θα δημιουργούσε ένα νέο εμπόδιο στο σχέδιο του Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Η τροπολογία που πρότεινε ο βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ Φρανκ Παλόνε πέρασε με 244 έναντι 179 ψήφων, με ισχυρή υποστήριξη των Δημοκρατικών και 60 ψήφους έγκρισης από τους Ρεπουμπλικάνους.

Απαγορεύει την πώληση ή τη μεταφορά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Άγκυρα, εκτός εάν ο Μπάιντεν πιστοποιήσει ότι η μεταφορά είναι προς τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και εγγυάται στο Κογκρέσο ότι 120 ημέρες πριν από τη μεταφορά, η τουρκική κυβέρνηση δεν «παραβίασε την κυριαρχία του Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω εδαφικών υπερπτήσεων».

Η Τουρκία, από την πλευρά της, κατέστησε σαφές ότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν είναι «δεσμευτικές».