«Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών. Το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας πως ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να διατηρεί απόθεμα τριών μηνών και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε».

«Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα, και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω» συμπλήρωσε.«Δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες».

Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημείωσε, ότι «αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι πως τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να έχουν απόθεμα το τρίμηνο που θα έχουμε την έξαρση της γρίπης».

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει. Συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» απάντησε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά. Αυτό είναι επιπλέον πρόβλημα».

Η αναφορά του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, που ήταν παρούσα στο τηλεοπτικό πάνελ, με τον υπουργό να αναδιπλώνεται, παραδεχόμενος πως δεν πρόκειται για κάποια κατάχρηση του φαινομένου.