Το επίμαχο βίντεο παρουσίασε ο ίδιος ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση στις 7 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει παραδεχθεί ότι το βίντεο δεν είναι γνήσιο και πως είναι προϊόν μοντάζ, αλλά ισχυρίστηκε ότι ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «είναι σύμμαχος της τρομοκρατικής οργάνωσης PΚΚ» και πως οι δημιουργοί του βίντεο «παρουσιάζουν κάτι που είναι αλήθεια», δίχως να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

«Προχωρήσαμε στην κατάθεση αγωγής», έγραψε στο Twitter χθες Τετάρτη ο Τζελάλ Τσελίκ, δικηγόρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), επικεφαλής του οποίου είναι ο Κιλιτσντάρογλου. Ο Τσελίκ διευκρίνισε ότι στην αγωγή ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζητεί σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες, περίπου 47.000 ευρώ, τα οποία έχει δεσμευθεί ότι θα προσφέρει σε ταμείο που φροντίζει για τη μόρφωση παιδιών νεκρών Τούρκων στρατιωτικών.

«Πώς ένας άνθρωπος που κάθεται στην προεδρική καρέκλα μπορεί να πέφτει σε τόσο χαμηλό επίπεδο;», διερωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής ενός συνασπισμού έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσίευση αυτού του βίντεο μία εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που συγκέντρωσε το 44,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έχει σκληρύνει τις δηλώσεις του αναφορικά με τους πρόσφυγες και την τρομοκρατία, σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους.