Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε τη δυσαρέσκεια του για τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου, με πυραύλους και drones, το βράδυ της Τετάρτης, και απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, έγραψε «Σταμάτα! 5.000 στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας κάνουμε πραγματικότητα την Συμφωνία Ειρήνης!». Ένταση φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα σε Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανό Πρόεδρο, μετά την άρνηση του τελευταίου να δεχθεί την αμερικανική πρόταση για αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου, με πυραύλους και drones, το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 70. Μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, είναι 6 παιδιά. Πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί και άνθρωποι έχουν θαφτεί στα ερείπια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Ρωσική επίθεση πραγματοποιήθηκε και στο Χάρκοβο, με δύο Ουκρανούς τραυματίες.

Ο Τραμπ, σχολιάζοντας την επίθεση στο Truth Social την επίθεση, έγραψε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι χαρούμενος με τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο. Μη απαραίτητα και σε πολύ κακό χρόνο. Βλαδίμηρε ΣΤΑΜΑΤΑ! 5.000 στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας κάνουμε πραγματικότητα την Συμφωνία Ειρήνης!».

Είχε προηγηθεί η επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την άρνηση του τελευταίου να δεχθεί την αμερικανική πρόταση για αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος. «Η υπομονή του Προέδρου εξαντλείται. Θέλει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τον κόσμο. Θέλει να δει ειρήνη. Θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί, αλλά πρέπει και οι αντιμαχόμενες πλευρές να το θέλουν», είπε αναφερόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ η Κάρολαϊν Λέβιτ, εκπρόσωπος τύπου του λευκού οίκου σε δημοσιογράφους, την ώρα που οι συνομιλίες στο Λονδίνο ολοκληρώνονταν, χθες Τετάρτη.

Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης ο Τραμπ  δήλωσε ότι «νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία» και προσέθεσε ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι (…) νόμιζα ότι θα ήταν πιο εύκολο να συμφωνήσουμε. Ως τώρα είναι πιο δύσκολο». Ανάμεσα στις μπερδεμένες του δηλώσεις, είπε ακόμα ότι «νομίζω έχουμε συμφωνία και με τους δύο» και «ελπίζω να το κάνουν» (να συμφωνήσουν), «θέλω να σώσω ανθρώπινες ζωές, και ξέρετε, ξοδέψαμε πολλά χρήματα, αλλά αυτό αφορά μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση σχετικά με τη de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας που φέρεται να πρότειναν οι ΗΠΑ στο Κίεβο, ο Τραμπ δεν έθιξε το ζήτημα άμεσα, υποστηρίζοντας πως δεν θέλει να δείξει «εύνοια» σε καμιά πλευρά, αλλά να τελειώσει ο πόλεμος.

Να σημειωθεί ότι ρεπορτάζ του Axios που δημοσιεύτηκε χθες το πρωί της Τετάρτης παρουσίασε λεπτομερώς την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ ως τμήμα της Ρωσίας, την ανεπίσημη αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σχεδόν όλων των περιοχών που έχουν καταληφθεί από το 2022, αλλά και την δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.