Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας σε δήλωση τους αναφέρουν ότι η Εισαγγελία έκρινε ότι δεν «συντρέχει λόγος έφεσης», σημειώνοντας ότι «όταν ο δράστης είναι αστυνομικός τα θύματα δεν πρέπει να μιλούν».

«Από εδώ και μπρός, με αφορμή αυτή την υπόθεση και το κύμα αλληλεγγύης που ενέπνευσε, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, ανοίγεται μια συζήτηση και ελπίζουμε κι ένα πλέγμα δράσης, ώστε έμπρακτα να αγωνιστούμε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί αυτό είναι το trafficking˙ και τα πιο εύκολα θύματά του είναι τα παιδιά των φτωχών, εργατικών τάξεων της κοινωνίας. Και αυτό είναι το μήνυμα της Πολιτείας, ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι απλώς αναλώσιμα, αλλά είναι το εξανδραποδισμένο δυναμικό αυτών των κυκλωμάτων, με την απαίτηση να μην μιλούν, να μην αποκαλύπτουν, να μην αντιδρούν», υπογραμμίζουν.

Αναλυτικά η δήλωση των συνηγόρων στην υπόθεση της Ηλιούπολης

Τη Δευτέρα 2/1, εξέπνευσε η προθεσμία άσκησης έφεσης από τον Εισαγγελέα για την υπόθεση. Παρά την αίτηση που καταθέσαμε και την παράσταση ενώπιον της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών, η Εισαγγελέας Αλεξάνδρα Κοσμά, η οποία μελέτησε τόσο τη δικογραφία όσο και τα σημεία που αναδείξαμε, έκρινε ότι «δε συντρέχει λόγος έφεσης».

Ύστερα απ’ αυτό, το μήνυμα της Πολιτείας γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο και κλείνει με τον τρόπο αυτό έναν ολόκληρο κύκλο παραλείψεων- τέτοιων που καταδεικνύουν ότι όντως η Πολιτεία έχει από καιρό πάρει θέση. Ιδιαίτερα όταν ο δράστης είναι αστυνομικός, τα θύματα δεν πρέπει να μιλούν, δεν πρέπει να απαιτούν δικαιοσύνη.

Παρά ταύτα, θα είμαστε παρούσες και στο εφετείο, να στηρίξουμε τα θύματα, να σταθούμε πλάι τους και να προστατεύσουμε το δικαίωμα και την απαίτησή τους για δικαιοσύνη. Μαζί με την κοινωνία που τις διέσωσε αρχικά και στάθηκε συλλογικά στο πλάι τους σε όλη τη διάρκεια αυτής της δίκης.

Από εδώ και μπρός, με αφορμή αυτή την υπόθεση και το κύμα αλληλεγγύης που ενέπνευσε, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, ανοίγεται μια συζήτηση και ελπίζουμε κι ένα πλέγμα δράσης, ώστε έμπρακτα να αγωνιστούμε για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί αυτό είναι το trafficking˙ και τα πιο εύκολα θύματά του είναι τα παιδιά των φτωχών, εργατικών τάξεων της κοινωνίας. Και αυτό είναι το μήνυμα της Πολιτείας, ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι απλώς αναλώσιμα, αλλά είναι το εξανδραποδισμένο δυναμικό αυτών των κυκλωμάτων, με την απαίτηση να μην μιλούν, να μην αποκαλύπτουν, να μην αντιδρούν.

Θα μας βρουν μπροστά τους.

Δήμητρα Κεραμυδά – Αντωνία Λεγάκη