Το αλιευτικό ανετράπη ακριβώς τη στιγμή που προσέγγιζε πορτογαλικό εμπορικό πλοίο για να σώσει τους επιβαίνοντες και ενώ εκείνη τι στιγμή βρισκόταν 130 χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές. Βλέποντας το πλοίο οι μετανάστες μετακινήθηκαν μαζικά προς τη μια πλευρά του αλιευτικού, επικράτησε χάος και τελικά εξαιτίας της μετατόπισης του βάρους το πλοίο αναποδογύρισε.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 ενώ 24 είναι οι ανασυρμένοι σοροί. Οι διασωθέντες και οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν με τέσσερα πλοία στην Κατάνη της Σικελίας. Δεκαεπτά πλωτά μέσα μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, την οποία συντονίζει το λιμενικό της Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες συνήθως δεν ξέρουν να κολυμπούν, οι διασώστες έχουν μια μικρή ελπίδα πως ίσως μπορέσουν να εντοπίσουν και άλλους επιζώντες δεδομένου ότι η θερμοκρασία του νερού είναι 17 βαθμοί Κελσίου.

Όμως όσο οι ώρες περνούν οι ελπίδες εξανεμίζονται και δυστυχώς όλα δείχνουν πως αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα χρονικά στα νερά της Μεσογείου, χειρότερη και από το ναυάγιο της 3ης Ιουνίου του 2013 στη Λαμπεντούζα, όταν η θάλασσα μετατράπηκε σε απέραντο νεκροταφείο με απολογισμό 366 νεκρούς μετανάστες και 20 αγνοούμενους.

Ο Ρέντσι ζητάει έκτακτη σύνοδο κορυφής – Μίλησε με τον Τσίπρα

Ο Ματέο Ρέντσι ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός της εβδομάδας τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά σε συστηματική σφαγή στη Μεσόγειο, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης, η οποία είναι καιρός να δράσει.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ματέο Ρέντσι, στη σκιά της μεγαλύτερης προσφυγικής τραγωδίας στη Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συντάσσεται με το αίτημα του Ιταλού ομολόγου του για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση, ζητά άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος και προτείνει σχέδιο τριών σημείων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς».
 
Επισήμανε, δε, πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς «η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές».
 
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ματέο Ρέντσι την θλίψη του για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημα του Ρέντσι για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την πορεία των ερευνών.

Για τρομερή καταστροφή έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ματέο Ρέντσι), τονίζοντας ότι είναι στιγμή να δράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιμετωπίσει αυτές τις τραγωδίες χωρίς αναβολή. «Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα κριθούν» ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας.

Με τον Ματέο Ρέντσι επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από κοινού με την Ρώμη τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση διαμόρφωση σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.