«Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, θα το καταφέρουμε» επισήμανε ο Τραμπ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσδοκά ότι θα καταφέρει να οδηγήσει σε επιτυχία ένα ζήτημα στο οποίο οι προκάτοχοί του απέτυχαν.

Δίπλα του ο Μαχμούτ Αμπάς έκανε μια σύντομη δήλωση σε σχετικά αισιόδοξο κλίμα. Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του σε μια λύση δύο Κρατών, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δείξει κατά το παρελθόν να την αμφισβητεί, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια «ιστορική ειρηνευτική συνθήκη» υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι ένας «διαμεσολαβητής», ένας «διαιτητής» ή ένα πρόσωπο «που θα διευκολύνει» μια διαδικασία «η οποία θα οδηγήσει στην ειρήνη», ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στο γεγονός ότι οι αποτυχίες του παρελθόντος δεν καθιστούν απαραίτητα μη επιτεύξιμο το στόχο.

«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, άκουγα πάντα ότι η δυσκολότερη συμφωνία που μπορεί να συναφθεί είναι πιθανόν εκείνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ας δούμε εάν θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε αυτόν τον ισχυρισμό» συμπλήρωσε. «Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη εάν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν καταδικάσουν ομόφωνα το κάλεσμα σε βία και μίσος» υπογράμμισε επιπλέον.

Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Μαχμούτ Αμπάς πραγματοποιήθηκε δυόμιση μήνες έπειτα από εκείνη του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τότε, ο Τραμπ είχε κρατήσει αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών, όμως είχε επίσης απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στο θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.