«Το δικαστήριο μίλησε σήμερα με ξεκάθαρη φωνή υπέρ του δικαιώματος της τρανς γονεϊκότητας και της ισότητας», δήλωσε ο δρ. Ido Katri του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, πρόεδρος της ομάδας υπερασπιστών Project Gila.

«Δυστυχώς, ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των λέξεων και των ενεργειών του δικαστηρίου είναι πολύ μεγάλο. Η απόφαση συνεχίζει να αντικατοπτρίζει ξεπερασμένες αντιλήψεις και προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ανατροφής των παιδιών, ως προς την έκκλησή της σε ιατρική επιτροπή».

Η απόφαση-ορόσημο έρχεται στην περίπτωση των Yonatan και Daniel Martin Marom, δύο ανδρών που μεγαλώνουν έναν γιο μαζί. Αφού γεννήθηκε το μωρό, ο Yonatan, ο οποίος είναι τρανς άνδρας, διαπίστωσε ότι στα έγγραφα είχε καταγραφεί το φύλο του ως γυναίκα και είχε εγγραφεί ως «μητέρα» του παιδιού του, χωρίς να το γνωρίζει, ή να ερωτηθεί γι’ αυτό.

Σύμφωνα με το The Jerusalem Post, το κράτος αρνήθηκε, επίσης, να προσθέσει τον Daniel στο πιστοποιητικό γέννησης του μωρού, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο άνδρες και ο γιος τους στερήθηκαν υπηρεσίες υγείας και κοινωνικά δικαιώματα. Το ζευγάρι υπέβαλε αγωγή απαιτώντας και οι δύο να αναγράφονται στο πιστοποιητικό γέννησης του γιου τους, με το σωστό φύλο τους.

Εκδίδοντας την απόφασή τους, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ανέφεραν: «Το επιχείρημα των αναφορών σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του σκοπού του μητρώου και αυτού του πιστοποιητικού γέννησης είναι σωστό». «Ενώ το μητρώο προορίζεται να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το άτομο που είναι εγγεγραμμένο σ’ αυτό, το πιστοποιητικό γέννησης προορίζεται να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το νεογέννητο και όχι σχετικά με την ταυτότητα φύλου των γονιών του. Ως εκ τούτου, μια ουδέτερη αναφορά σε «γονέα» στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού δε συνεπάγεται ανάκληση οποιουδήποτε ενδιαφέροντος».

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του PinkNews.co.uk, η απόφαση σημαίνει ότι οι άντρες που γεννούν στο Ισραήλ μπορούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι ως άνδρες. Οι τρανς γονείς θα καταγράφονται με ουδέτερο τρόπο, ως προς το φύλο, ως «γονείς», και δε θα εγγράφονται ως «μητέρα» ή «πατέρας» του παιδιού τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, δύο χρόνια μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έντεκα χρόνια μετά τη Γαλλία, το Ισραήλ συμφώνησε, επιτέλους, ότι το να είναι ένα άτομο τρανς δεν αποτελεί ψυχική διαταραχή.