Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από 1%, ήδη το υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών, στο 1,25%. Εφόσον προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009 που το επιτόκιο είναι πάνω από 1%. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC), η οποία καθορίζει το επιτόκιο, θα ανακοινώσει την απόφασή της την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα μέλη της Επιτροπής θα θελήσουν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει σε υψηλά που δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες. «Η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζει μια δύσκολη δοκιμασία στην επόμενη απόφαση για τα επιτόκια και κάθε δισταγμός είναι πιθανό να καταλήξει σε πίεση της λίρας στις αγορές συναλλάγματος», δήλωσε ο Laith Khalaf της AJ Bell. Μια τέτοια πτώση θα σήμαινε ότι η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ, καθώς και άλλων εισαγωγών που το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνει σε δολάρια, θα αυξηθεί.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε υπέρ της αύξησης επιτοκίων στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, τον Δεκέμβριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο. Την τελευταία φορά, τρία από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν για τον καθορισμό των επιτοκίων στο 1,25%. Ωστόσο κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ότι θα είναι η πιο αδύναμη στην ομάδα της G7 το επόμενο έτος.