Τρέχουν τώρα για «αντιπυρικό σχεδιασμό», ενώ ήταν «έτοιμοι» από τα τέλη Μαρτίου
«Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και σε τοπικούς παράγοντες των 18 αυτών περιοχών, προσθέτοντας μία αναφορά που προκαλεί επιπλέον απορίες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
«Χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο εάν τα επιχειρησιακά σχέδια αυτά είναι ήδη έτοιμα, όπως «αντιλαμβάνεται». Σε κάθε περίπτωση, οι 18 αυτές περιοχές έχουν βρεθεί από τις αρχές Μαΐου στο «στόχαστρο» του κρατικού μηχανισμού, καθώς στις 10 του μήνα και κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου κατ’ εντολήν Νίκου Χαρδαλιά, έχουν κηρυχθεί σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
«Πρόκειται για μια αναγκαία και σημαντική πρωτοβουλία, μια συντονισμένη προσπάθεια με τη συνεργασία όλων των φορέων και κυρίως των Δήμων της Αττικής, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Υπουργού μας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να διασφαλιστεί ότι πουθενά δε θα έχουμε φαινόμενα αμελούς διαχείρισης υλικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς» δήλωνε τότε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μεταξύ αυτών δεν βρίσκονταν οι επίμαχες περιοχές της Κορινθίας και της Δυτικής Αττικής, στις οποίες καταστράφηκαν περισσότερα από 70.000 στρέμματα.
Μεγαλόστομες ήταν οι δηλώσεις του Ν. Χαρδαλιά και του προϊσταμένου του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και δύο μήνες πριν από τη σημερινή ημέρα, στα τέλη του Μαρτίου, όταν εμφανίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, δηλώνοντας έτεροι πως προετοίμασαν την αντιπυρική περίοδο «η οποία αρχίζει σε λίγες ημέρες».
«Βασική μας προτεραιότητα είναι η πρόληψη. Ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για οδηγίες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να καθαριστούν τα περιαστικά δάση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν κυρίως στην Αττική και σε κάποιες άλλες περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις. Φέτος είμαστε πιο ενισχυμένοι σε πυροσβεστικά μέσα, σε εναέρια μέσα, έχουμε περισσότερο και πιο εκπαιδευμένο προσωπικό. Αλλά, εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει τη δουλειά μας είναι το πάθος, η φλόγα και η αφοσίωση των Πυροσβεστών μας στο καθήκον τους, έτσι ώστε να είμαστε αποτρεπτικοί, να είμαστε πολύ γρήγορα στις φωτιές για να αποτρέψουμε καταστροφές, είτε στο δασικό κεφάλαιο της χώρας, είτε σε ανθρώπινες ζωές» δήλωνε στις ψευδεπίγραφα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 23 Μαρτίου.
«Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο. Μένει τις επόμενες μέρες να συνεχίσουμε σε συνεργασία και με τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης για να μπορέσουμε, στις περιοχές που έχουν “βγάλει” φωτιές στο παρελθόν, να είμαστε σίγουροι ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Προστασία είναι εδώ, η Πυροσβεστική είναι εδώ, η προσπάθεια που γίνεται είναι συνολική. Και το αποτέλεσμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι αυτό που πρέπει για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας» δήλωνε από πλευράς του ο Ν. Χαρδαλιάς την ίδια ημέρα.
«Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια» πρόσθεσε πάντως, όχι τυχαία ο Κ. Μητσοτάκης στην σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ρίχνοντας για ακόμα μία φορά την ευθύνη σε «κάποιον πολίτη», με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να συμπληρώνει πως «τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα».
Πάντως, ένα ακόμα σημαντικό στοιχεία για τα τελευταία δύο χρόνια που επικαλέστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο εν αποστρατεία Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αλλά και νομικός ειδικός ερευνητής – δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμπάτσης λίγες ημέρες μετά τη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά στα τέλη Μαρτίου, περιγράφοντας πως μόνο το 2020 υπήρξε τεράστια αύξηση αστικών και αγροτοδασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, ρεκόρ δεκαετίας σε θανάτους πολιτών από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες, και συνολικά 97 νεκροί μέσα στον έναν χρόνο από την θέσπιση της νέας νομοθεσίας. Στο απολογιστικό του άρθρο, ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης έκανε λόγο για «ένα νέο Μάτι», συμπληρώνοντας πως το 2020 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες, αριθμός μεγαλύτερος από το 2010, το οποίο μεταφράζεται σε έναν θάνατο ανά πέντε ημέρες.
«Ένα νέο Μάτι» ο δραματικός απολογισμός της «αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής» του 2020
Επίθεση κατά μέτωπο από την αντιπολίτευση
«Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν μία τραγική, επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα: Αρχικά, οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο, ύστερα καίγονται χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες, όπως στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική, και μετά την καταστροφή καταστρώνουν νέα, ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συσκέψεις. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έσπευσε να ενημερώσει χωρίς ντροπή ότι τρεις μήνες μετά την κακοκαιρία “ Μήδεια” δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμη κομμένα δέντρα και εύφλεκτα υλικά σε δασικές εκτάσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής! Δεν δεσμεύτηκε καν ότι θα καθαριστούν όλες οι δασικές εκτάσεις, παρά μόνο “ στο μέτρο του εφικτού”» ανέφερε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μετά την «αντιπυρική σύσκεψη» υπό τον Κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα.
«Οι τραγικές ελλείψεις σε μέσα, υποδομές και προσωπικό, στους τομείς της πυρόσβεσης και της δασοπροστασίας, η διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών εκτάσεων, η ανυπαρξία πρόληψης, αποτελούν τα βασικά συστατικά της εμπρηστικής πολιτικής των κυβερνήσεων» επισημαίνει ακόμα το ΚΚΕ, καταλήγοντας πως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά και για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πυρκαγιές».
«Από τα κυβερνητικά χείλη ούτε λόγος για το τι πρόκειται να γίνει με τα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια στον πολλάκις πυρόπληκτο Νομό Λακωνίας, τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας, ιδίως τα απαραίτητα πυροσβεστικά κράνη, ούτε καν με τα ρεπό και τις άδειες του πυροσβεστικού προσωπικού ή τη χρηματική αποζημίωσή τους» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρος Αραχωβίτης, ζητώντας απαντήσεις για τα αντιπυρικά έργα, κυρίως στον νομό Λακωνίας.
Σφοδρή ήταν η επίθεση και από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οργανώνει την αντιπυρική περίοδο, έναν μήνα μετά την έναρξή της και έπειτα από την πιο καταστροφική πυρκαγιά δασικής έκτασης της τελευταίας δεκαετίας.
«Η σύσκεψη γίνεται υπό το βάρος της “ατυχίας” της μεγάλης πυρκαγιάς σε Κορινθία και Δυτική Αττική η οποία άφησε πίσω της περισσότερα από 71.000 στρέμματα καμένης έκτασης και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια. Πρόκειται, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την πιο καταστροφική, από άποψης καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας καθώς έγιναν στάχτη 52.000 στρέμματα δασών» ανέφερε ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «αντί για συσκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και γενικόλογες μεγαλοστομίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να νιώθει υποχρεωμένη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό», και παραθέτοντας μία σειρά από ζητήματα:
- δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη το συντονιστικό όργανο που προέβλεπε ο νόμος Χαρδαλιά επειδή δεν έχουν καν εκδοθεί οι προβλεπόμενες κανονιστικές διατάξεις, ενώ το σχέδιο νόμου για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων έχει ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2020 (!),
- έχει προβλεφθεί να είναι πλήρης ο στόλος των εναέριων μέσων στα μέσα του Ιουνίου, ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και οι επιστήμονες παγκοσμίως προειδοποιούν ότι λόγω κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και θα σημειώνονται όλο και νωρίτερα,
- έχουν αφεθεί ασυντήρητα και επομένως μη διαθέσιμα πολλά από τα υπάρχοντα μέσα πυρόσβεσης,
- η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ακρωτηριασμένη και ξεχαρβαλωμένη με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος στην πολιτική ηγεσία,
- η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μετατραπεί σε Γραμματεία Ενημέρωσης για τον κορονοϊό.
Διαβάστε ακόμα:
Η πρόληψη των πυρκαγιών σώζει τα δάση, αλλά τα κονδύλια συνεχίζουν να πηγαίνουν στην καταστολή