Αν κάποιος έχει τύχει να βρεθεί διψασμένος στον δρόμο, χωρίς χρήματα πάνω του και δη μια ζεστή μέρα στην Αθήνα, σίγουρα αντιλαμβάνεται την ύψιστη σημασία της πρόσβασης στο νερό σε δημόσιο χώρο και χωρίς αντίτιμο. Παρ’ όλο που στην Ελλάδα δεν ακούμε για περιπτώσεις καταστημάτων εστίασης που αρνούνται να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό σε κάποιον περαστικό που το ζητάει, αυτό το δημόσιο αγαθό που είναι συνυφασμένο με τη ζωή, πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή για όλους τους πολίτες.
Το 2017, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και την ΕΔΕΥΑ παρουσίασε τη δράση «Επι-στροφή στη Βρύση» στο πλαίσιο της οποίας ο Δήμος Αθηναίων έθεσε φέτος το καλοκαίρι σε λειτουργία τρεις δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό. Η μία βρύση βρίσκεται στο Σύνταγμα στις αρχές της Ερμού, η δεύτερη στην Πλατεία Ασωμάτων και η τρίτη στην είσοδο του μετρό Κεραμεικός.
Η κουλτούρα του νερού
«Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS εστιάζει στην προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως περιβαλλοντικού δημόσιου αγαθού και ως φυσικού πόρου. Η ανάγκη για την πρωτοβουλία των δημόσιων βρυσών προέκυψε για να τονιστεί η αξία του νερού ως δημόσιου αγαθού και έπειτα, έτσι συμβάλλουμε και στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που δημιουργούνται από τα πλαστικά μπουκαλάκια. Δεν έχουμε παρατηρήσει να αλλάζει η κουλτούρα του να προσφέρει ένα μαγαζί ένα ποτήρι νερό σε έναν περαστικό που θα το ζητήσει, ωστόσο η κουλτούρα του νερού έχει να κάνει και με το τι νερό θα βάλεις στο τραπέζι. Δηλαδή, υπάρχουν καταστήματα κι εστιατόρια που δίνουν εμφιαλωμένο νερό μαζί με τον καφέ ενώ εμείς τους προτρέπουμε να δίνουν νερό βρύσης και προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε και τους πολίτες να το ζητάνε. Φυσικά μιλάμε για τις περιπτώσεις που το νερό βρύσης είναι πόσιμο και καλής ποιότητας. Αυτό έχει να κάνει με το να συνειδητοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα» τονίζει στο TPP το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των οργανωμένων φορέων ύδρευσης.
Στόχος είναι να γίνουν δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ δημιουργήθηκε και η εφαρμογή για κινητά «Επι-στροφή στη Βρύση» όπου οι πολίτες μέσω ενός διαδραστικού χάρτη μπορούν να εντοπίσουν την πλησιέστερη δημόσια βρύση ή επιχείρηση όπου παρέχεται δωρεάν φρέσκο νερό βρύσης. Η δράση «Επιστροφή στη Βρύση» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Η εφαρμογή της «Επι-στροφής στη Βρύση» για android συσκευές
Η εφαρμογή της «Επι-στροφής στη Βρύση» για iOS συσκευές
Για επικοινωνία με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS προκειμένου να καταχωρήσετε την επιχείρησή σας στην εκστρατεία «Επι-στροφή στη βρύση»: [email protected]