Την εκτίμηση ότι η λύση του click away για τις επιχειρήσεις «αποτελεί τη πραγματικότητα έναν εμπαιγμό, ις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων διότι δεν έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη διαδικασία», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με παραγωγικούς φορείς της χώρας και συγκεκριμένα με εκπροσώπους των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Μάλιστα υποστήριξε ότι στη πραγματικότητα με τη συγκεκριμένη διαδικασία «κλείνει η κυβέρνηση για άλλη μια φορά το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Όπως είπε, ανοίγοντας τη τηλεδιάσκεψη, «η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο και αυτό οδήγησε σε μια αναγκαστική παράταση του lockdown και για τη περίοδο των γιορτών, πράγμα το οποίο είναι όχι απλά αρνητικό αλλά ενδεχομένως και καταστροφικό για μια πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ως γνωστόν περιμένει την περίοδο των γιορτών». Επίσης συμπλήρωσε ότι «ως και το 30% του ετήσιου τζίρου τους γίνεται τη περίοδο των Χριστουγέννων».

Ακόμα υποστήριξε ότι έστω «στο και πέντε», θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όχι με αναστολή πληρωμών, διότι όπως σημείωσε «οι αναστολές συσσωρεύονται για αργότερα» αλλά με τρεις ενισχυτικές πρωτοβουλίες τις οποίες όρισε ως εξής:

  1. Η μία αφορά το δώρο των Χριστουγέννων, για το οποίο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι έχει κατατεθεί αντίστοιχη τροπολογία στη Βουλή, με την οποία η ευθύνη της καταβολή του δώρου βάραινε αντί για την επιχείρηση, εξ ολοκλήρου στο κράτος. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, με αυτόν τον τρόπο «θα ενισχυθεί η πραγματική στήριξη των εργαζόμενων και θα ενισχυθεί η ζήτηση σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, τη χριστουγεννιάτικη περίοδο». Παράλληλα σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν χάσει πολύ μεγάλο μέρος του τζίρου τους, θα έχουν τη δυνατότητα «να κρατήσουν ευχαριστημένους τους εργαζόμενους χωρίς να επιβαρυνθούν σε μια περίοδο που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβαρυνθούν», επεσήμανε.
  2. Το δεύτερο σημείο των ενισχυτικών πρωτοβουλιών που έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση επιμένει στην επιστρεπτέα ενίσχυση», ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως τη διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας, βαδίζει στο πλαίσιο της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Όπως είπε συγκεκριμένα «η πρόταση που καταθέτουμε, είναι η κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της και την επιστρεπτέα ενίσχυση που έχει ήδη καταβάλει να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα», σημείωσε.
  3. Η τρίτη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της γιγάντωσης του ιδιωτικού χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΔ, ως προς την άποψη που περιγράφεται στο σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο περιγράφει πως «ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι “ζόμπι” και πρέπει να καούν».

Αντίθετα όπως ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας «θεωρούμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει προοπτική, πρέπει να στηριχθεί, και με δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας, της εισαγωγής νέας τεχνολογίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τούτη την ώρα έχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας». Επομένως υπογράμμισε την ανάγκη «να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο new deal για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στις 120 δόσεις που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως  άνοιξε άνοιξε «αυτή την προοπτική» όχι για τα χρέη μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία, «αλλά και εν γένει για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας, για τα χρέη προς το δημόσιο, αλλά και συνολικότερα και προς τις τράπεζες, διότι αυτό θα ήταν μια προοπτική ανάσας και ζωής, αν μας ενδιαφέρει να διατηρηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και δεν αδιαφορούμε στην προοπτική δεκάδων χιλιάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων λουκέτων, στη χρονιά που έρχεται το 2021», τόνισε.

Ειδάλλως, σε περίπτωση που αυτό δεν πραγματοποιηθεί, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «ο εκτρωματικός πτωχευτικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος, θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα, τόσο για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όσο όμως και για τους εργαζόμενους».