Ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε θαλάσσια περιοχή 12 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης. Κάποιος από τους πρόσφυγες τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ενημέρωσε τις αρχές ότι το σκάφος στο οποίο βρίσκεται μαζί με άλλους ανθρώπους βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Σημειώνεται ότι στη περιοχή έπνεαν άνεμοι που άγγιζαν τα 7 μποφόρ.

Ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 16 επιβαίνοντες στο σκάφος, ο αριθμός φαίνεται πως ξεπερνούσε τους 60 καθώς μέχρι στιγμής 57 άτομα έχουν διασωθεί. Κατά την επιχείρηση που διεξήχθη από το λιμενικό, ανασύρθηκαν οι σοροί αρχικά, μιας γυναίκας και δύο παιδιών, με τις αρχές να εντοπίζουν αργότερα άλλη μια γυναίκα που είχε χάσει τη ζωή της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα οι τρεις σοροί με 19 διασωθέντες μεταφέρθηκαν νωρίτερα στο λιμάνι της Σητείας από ένα παραπλέον πλοίο και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού. Στο σημείο των ερευνών βρέθηκαν επίσης πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο super puma αλλά και σκάφος του λιμενικού προκειμένου να βρεθούν τυχόν αγνοούμενοι.

Το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες και πρόσφυγες δεν έχει γίνει γνωστό από που ξεκίνησε και ποιος ήταν ο προορισμός του.

Αναφορικά με το περιστατικό και την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης μετέβη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.