Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης για όλες τις γυναίκες. Γνωστές και άγνωστες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την οικονομική και κοινωνική απελευθέρωση, για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη γυναικεία χειραφέτηση.
 
Ο Ντονσκόι επιλέγει να παρουσιάσει το πορτρέτο της μητέρας του Λένιν μέσα από δύο ταινίες: «Η καρδιά της Μάνας» (1967) και «Η ψυχή της μάνας» (1968). Στην τρίτη ταινία «Νάντια Κρούπσκαγια» (1974) ολοκληρώνει τη θεματική του γύρω από την οικογένεια Ουλιάνωφ, παρουσιάζοντας τη ζωή της μετέπειτα γυναίκας του Λένιν, Ναντιέζντα Κωνσταντίνοβα Κρούπσκαγια.
 

«Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ» – 1967


Το πρώτο μέρος της διλογίας για τη μητέρα του Λένιν, της Μαρία Αλεξάντροβνα Ουλιάνοβα τοποθετείται χρονολογικά στα τέλη του εικοστού αιώνα. Έχοντας μείνει χήρα, η Αλεξάντροβνα θα αναθρέψει μόνη της τα έξι παιδιά της. Στέλνει τα δύο παιδιά (Αλέξανδρο και Άννα) στο πανεπιστήμιο, αλλά θα κατηγορηθούν για την δολοφονία του Τσάρου.

Ο Αλέξανδρος θα εκτελεστεί, η Άννα θα εξοριστεί, ενώ ο Β.Ι. Λένιν ετοιμάζεται για το πανεπιστήμιο. Ο Βλαντιμίρ γρήγορα ακολουθεί τα ίχνη του αδερφού του, αλλά η μάνα του δεν ανησυχεί πλέον. Ξέρει ότι αυτή είναι η μοίρα των παιδιών της και η δική της να τους συμπαρασταθεί όσο γίνεται καλύτερα, αποδεχόμενη πριν από όλα την αναγκαιότητα του αγώνα τους.
 

Πρόκειται για συγκλονιστική ταινία, που καταφέρνει να είναι τρυφερή και λυρική, μεγαλόπνοη και τραγική, γεμάτη πάθος, αλλά και χιούμορ, κινηματογραφημένη με μια εκπληκτική μαεστρία από τον Ντονσκόι, που φτάνει στο αποκορύφωμα της τέχνης του.
 
Η κάμερα κυνηγά συνεχώς τη Μαρία Αλεξάντροβνα Ουλιάνοβα και δημιουργεί συνεχή κίνηση ανάμεσα σε αυτήν και στους δικούς της, αλλά και την κοινωνία μέσα στην οποία ζει.
 

«Η ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ» – 1968


Το δεύτερο μέρος είναι η συνέχεια της ταινίας «Η καρδιά της μάνας» και παραμένει στην ίδια αισθητική με την πρώτη κερδίζοντας για άλλη μια φορά τις εντυπώσει η καταπληκτική σκηνοθεσία του Ντονσκόι συνεχίζοντας να δημιουργεί το πορτρέτο της μητέρας του Λένιν σταματώντας λίγο πριν από την Οκτωβριανή επανάσταση.  

Η ιστορία λαμβάνει χώρα μεταξύ του 1900 και του 1916. Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς έχει αρχίσει την επαναστατική δράση και βρίσκεται φυλακισμένος.

Ο χρόνος περνά, ο Λένιν επιστρέφει σπίτι όπου βρίσκει τη μάνα του ελαφρά άρρωστη. Πηγαίνουν να δουν τη Νάντια Κρούπσακαγια που είναι εκτοπισμένη κάπου εκεί κοντά, αλλά με την ευκαιρία αυτή ο Λένιν συναντιέται με μέλη του κόμματός του.

Θα προλάβει ωστόσο να θαυμάσει  το γιο της στη Στοκχόλμη, όπου γίνεται το συνέδριο του Κόμματος. Θα πεθάνει το 1916, ένα χρόνο πριν την επανάσταση, έχοντας αφιερώσει όλη της τη ζωή στην ανατροφή και συμπαράσταση των παιδιών της.
  

«ΝΑΝΤΙΑ ΚΡΟΥΠΣΚΑΓΙΑ» – 1974
 

Η ταινία ξεκινά όταν η Ναντιέζντα Κωνσταντίνοβα Κρούπσκαγια βρίσκεται ακόμα στην Πολωνία με τους γονείς της. Ο πατέρας πεθαίνει αφού πρώτα εμφυσήσει στην κόρη του τα ιδανικά για ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία.

Η ίδια γίνεται δασκάλα και έρχεται σε επαφή με μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου θα γνωρίσει τον Λένιν.

Θα ακολουθήσει η εξορία της και στη συνέχεια η κοινή ζωή της με τον Λένιν. Η Ναντιέζντα Κωνσταντίνοβα Κρούπσκαγια, είχε βίο σχεδόν παράλληλο με του άντρα της και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Οκτωβριανής Επανάστασης.


 

Πληροφορίες:

Στον κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ new star art cinema
Την εβδομάδα από ΠΕΜ 06/03 έως ΤΕΤ 12/03/2014
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 5€