Συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη γενοκτονία στη Γάζα, και περίπου ένας χρόνος από την υποτιθέμενη κατάπαυση του πυρός που φέρει την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία εκεχειρίας περιόρισε σε έναν βαθμό τις γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις, η βία δεν έχει σταματήσει. Οι ισραηλινές φονικές επιδρομές συνεχίζονται, γνωρίζοντας μάλιστα νέα κλιμάκωση σε περιόδους όπως το καλοκαίρι, ενόψει και των κρίσιμων ισραηλινών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου.

Μόλις σήμερα, ανήμερα της τρίτης μαύρης επετείου, ισραηλινοί βομβαρδισμοί δολοφόνησαν δύο Παλαιστίνιους στη Γάζα. Το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας έκανε λόγο για δύο νεκρούς σε ένα από τα πλήγματα, ενώ η πολιτική προστασία ανέφερε πως ένα από τα θύματα ήταν εργαζόμενός της.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 74.200, ανάμεσά τους χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 175.000 άνθρωποι. Εκατοντάδες ακόμη Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την εφαρμογή της συμφωνίας και έπειτα.

Περίπου 2,15 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Την ίδια ώρα, το μέτωπο της Δυτικής Όχθης εξακολουθεί να φλέγεται, με συνεχή κρούσματα βίας από εποίκους, επιθέσεις και κατεδαφίσεις κτηρίων.

Το σχέδιο 20 σημείων και οι εξαγγελίες του Συμβουλίου Ειρήνης για την ανοικοδόμηση της Γάζας, με προϋπολογισμό ύψους 2,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πρώτη φάση, σκοντάφτουν σε τεράστια πολιτικά και πρακτικά εμπόδια.

Η Χαμάς συζητά την παράδοση των όπλων με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 60% του θύλακα το οποίο κατέχει παρανόμως μετά την 7η Οκτώβρη, ενώ το Ισραήλ απαιτεί τον πλήρη και άμεσο αφοπλισμό προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε αποχώρηση.

Σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Παλαιστίνης, το 82% των κτηρίων στη Γάζα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Πάνω από 60 εκατομμύρια τόνοι μπάζων παραμένουν στους δρόμους, ενώ η πλήρης ανοικοδόμηση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει έως και 71 δισεκατομμύρια δολάρια και βάθος μιας δεκαετίας.

Παρά την αύξηση των ανθρωπιστικών αποστολών, η επισιτιστική ανασφάλεια παραμένει σε οξύτατα επίπεδα για πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς ο ημερήσιος αριθμός φορτηγών που εισέρχονται στον θύλακα υπολείπεται σημαντικά των προβλεπόμενων στόχων.

Την ίδια ώρα, το 82% των σπιτιών αντιμετωπίζει οξεία υδατική ανασφάλεια, με τους κατοίκους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να περάσουν ακόμη έναν χειμώνα σε σκηνές, στερούμενοι πρόσβασης σε καθαρό νερό, βασική υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

Οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Διαβάστε εδώ τα καλέσματα.