X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τριάντα εννέα παιδιά πολιορκημένα από την ξενοφοβία

«Τα παιδιά είναι αναστατωμένα. Βλέπουν τις αντιδράσεις αυτές και επανατραυματίζονται. Προσπαθούμε κι εμείς να τα ηρεμησουμε όσο μπορούμε, να είμαστε δίπλα τους. Να τους πούμε ότι είναι μία μικρή μερίδα του πληθυσμού αυτοί που αντιδρούν, δεν είναι όλοι έτσι». Μια εργαζόμενη της «ΜΕΤΑδρασης», της οργάνωσης που έχει αναλάβει τη μεταφορά και συνοδεία των 39 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται στα Καμένα Βούρλα και γίνονται στόχος μίσους από τους κατοίκους, μεταφέρει στο ραδιόφωνο του TPP την εμπειρία των ανθρώπων που βρίσκονται σε πολιορκία εδώ και λίγες μέρες. Παιδιά ασυνόδευτα, που ήταν εγκλωβισμένα στους καταυλισμούς των νησιών, βλέπουν αυτές τις μέρες άτομα να επιχειρούν να εμποδίσουν τη διανομή του φαγητού και των κρεβατιων. Τουλάχιστον, όπως αναφέρει, «μία αχτίδα φωτός» είναι ότι υπήρξαν και κάτοικοι της άλλης πλευράς. «Ένας από αυτούς μας ζήτησε και συγγνώμη».
|

39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν βρεθεί εδώ και λίγες μέρες στο στόχαστρο κατοίκων στα Καμένα Βούρλα, οι οποίοι αντιδρούν στην προσωρινή φιλοξενία τους σε ξενοδοχείο της πόλης.  Η κατάσταση εκτραχύνθηκε το βράδυ της Πέμπτης,  όταν έξω από το κατάλυμα που διαμένουν τα προσφυγόπουλα μαζεύτηκαν οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» βρίζοντας και κλείνοντας όλες τις εξόδους. Πρέπει να μπείτε με το γκλομπ να τα σαπακιάσετε» ακούγεται να παροτρύνει ένας κάτοικος τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε τοπικά μέσα.. «Εδώ θα γίνει ο τάφος τους» και άλλες αντίστοιχες φράσεις ακούγονται από τους κατοίκους με φωνές και φασαρία να ακούγονται μέσα από τα δωμάτια που φιλοξενούνται τα παιδιά.

Σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις διαδραματίζει ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Συκιώτης, οποίος μάλιστα, σε ομιλία του προς τους εκφραστές των αντιδράσεων μίσους έκανε αναφορές περί λαθρομεταναστών, λέγοντας μάλιστα «δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να φύγουν….» και υποσχόμενος «κλιμάκωση», αλλά «χωρίς ακρότητες».

Όλα αυτά διαδραματίζονται με άξονα, ή για κάποιους αφορμή, την πρόσκαιρη μεταφορά των 39 προσφυγόπουλων σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής, για λίγες μόνο μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε τα παιδιά αυτά να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «την εγκατάσταση 100 προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα», πληροφορίες που γρήγορα διαψεύστηκαν. Η μεταφορά υλοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Όλα αυτά έχουν εξηγηθεί σε δήμαρχο και κατοίκους, που όμως συνεχίζουν απτόητοι, αν και αρχικά δήλωναν ότι το πρόβλημά τους ήταν ότι «δεν είχαν ενημερωθεί». Με κραυγές περί «εξισλαμισμού», φόβους για τον «τουρισμό της πόλης» ή για το ότι το ξενοχοδείο αυτό βρίσκεται κοντά σε σχολείο.

Η ΜΕΤΑδραση είναι η ΜΚΟ που συμμετέχει στο πρόγραμμα, συνοδεύοντας τους 39 ανηλίκους και φροντίζοντας για τις καθημερινές τους ανάγκες. Μία εργαζόμενη της οργάνωσης, που θέλησε να διατηρήσει στοιχεία της ταυτότητάς της κρυφά, μίλησε στο TPP.

Συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη στο ραδιόφωνο του TPP

«Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι αντιδρούν διότι 39 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από τη Συρία, μετακινήθηκαν σ’ ένα ξεονοχοδείο στην περιοχή των Καμένων Βούρλων. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Πολλά υβριστικά σχόλια εις βάρος των παιδιών, τα οποία είναι παιδιά που έχουν περάσει πάρα πολλά, για πάρα πολλούς μήνες ήταν εγκλωβισμένα σε καταυλισμούς των νησιών. Από την Κω, τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο. Τα γνωρίζαμε αυτά τα παιδιά, συγκεκριμένα αυτά που βρίσκονταν στην Κω και στη Σάμο» αναφέρει και προσθέτει ότι «τα παιδιά είναι αναστατωμένα. Βλέπουν τις αντιδράσεις αυτές και επανατραυματίζονται. Προσπαθούμε κι εμείς να τα ηρεμησουμε όσο μπορούμε, να είμαστε δίπλα τους. Να τους πούμε ότι είναι μία μικρή μερίδα του πληθυσμού αυτοί που αντιδρούν, δεν είναι όλοι έτσι.»

Ένα ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το πώς και αν θα αντιδράσουν οι αρχές, με πρώτη την αστυνομία, ώστε να μην υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια εργαζόμενων και προσφυγόπουλων. Μέχρι στιγμή, η εργαζόμενη της «ΜΕΤΑδρασης» αναφέρει ότι «είμαστε σε στενή συνεργασία και με την αστυνομία, η οποία όλες αυτές τις μέρες προσπαθούσε να διαμεσολαβεί στο πλήθος, αλλά ο κόσμος είναι πολύς που αντιδρά και υπαρχει δυστυχώς κλιμάκωση. Μας ενημερώνουν, για το πότε η κατάσταση θα δυσκολέψει, ώστε να μιλήσουμε κι εμείς στα παιδιά. Καταλαβαίνετε ότι όταν βρίσκονται τα παιδιά εγκλωβισμένα και δεν μπορούν να βγούνε λόγω των αντιδράσεων, είναι κάτι πολύ δυσάρεστο γι αυτά». Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη διανομή του φαγητού και των απαραίτητων κρεβατιών ώστε το ξενοδοχείο, που ήταν εγκαταλειμμένο, να μπορεί να τα φιλοξενήσει για λίγες μέρες. Οι κάτοικοι που είχαν καταλάβει τον δρόμο εμπόδισαν τα φορτηγά. «Καθυστέρησε πάρα πολύ η διανομή των τροφίμων, γιατί έκανε πάρα πολλή ώρα το φορτηγό για να περάσει από τη συγκέντρωση των κατοίκων. Είχαμε πρόβλημα και με τη διανομή των κρεβατιών, δυστυχώς. Την πρώτη μέρα που περιμέναμε τα κρεβάτια το φορτηγό δεν μπόρεσε ναπεράσει από το πλήθος και να φτάσει στο ξενοδοχείο. Που σημαίνει ότι κάποια παιδιά κοιμήθηκαν σε καναπέδες, κάποια στο πάτωμα».

Σχετικά με το αν υπάρχουν απειλές εναντίον και των εργαζομένων στη ΜΚΟ, τονίζει ότι «έχουμε δεχτεί κι εμείς έντονα υβριστικά σχόλια, μέρος της αντίδρασης του κόσμου στρέφεται και σ εμάς. Έχουμε ακούσει πολλά… καταλαβαίνετε, ο καθένας ό,τι μπορεί να σκέφτεται… είναι μια μικρή μερίδα του πληθυσμού».

Οι εικόνες που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες, ειδικά η συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο και ο αποκλεισμός, σαν πολιορκία, αλλά και οι φωνές που ζητούν «κλιμάκωση», είναι λογικό να προκαλούν και φόβο, μήπως τα πράγματα ξεφύγουν παραπάνω. Η εργαζόμενη της «ΜΕΤΑδρασης» μπορεί μόνο να ελπίζει. «Ελπίζω πως όχι, αλλά δεν μπορώ να ξέρω. Όταν κινητοποιείται ο κόσμος λαμβάνουμε συνήθως κάποιο τηλεφώνημα, αλλιώς, υπάρχει οπτική επαφή».

Τουλάχιστον όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Μολονότι οι αντιδράσεις αυτές, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, είναι λογικό να στιγματίζουν την περιοχή για πάρα πολλούς, δεν είναι όλοι έτσι. «Ευτυχώς ναι κι αυτή είναι μια μικρή αχτίδα ελπιδας ας πούμε. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη δράση μας, ή είδαν την κατάσταση κι αντέδρασα. Μάλιστα κάποιος μας ζήτησε και συγγνωμη».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις