Τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων από σήμερα, Τετάρτη. Η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ διαμαρτύρονται για τις απολύσεις, το καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και τις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά
Κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την περασμένη εβδομάδα
Σε τριήμερη απεργία (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) η ΟΛΜΕ, καθώς το Σάββατο λήγει το καθεστώς διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων και πλέον θα τελούν υπό απόλυση.
Παράλληλα, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και αντιδρά στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Στην απεργία συμμετέχει και η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται «για την επικείμενη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο» και διεκδικεί την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, τα οποία «αποδεκατίστηκαν από προσωπικό κατά τα μνημονιακά έτη».
Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:
Την Τετάρτη στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος (11:00 π.μ.) και στο Άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (11:00 π.μ.).
Την Πέμπτη στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος (13:00) και στη συνέχεια, στις 15:00 συγκέντρωση-συναυλία έξω από τη Βουλή, με σύνθημα «Υπερασπιζόμαστε τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά – όχι στις απολύσεις».
Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το θέατρο των ψευτοδιαπραγματεύσεων με την τρόικα και ότι τηρεί στάση συνδιαμορφωτή και όχι διαπραγματευτή «απέναντι στις νεο-αποικιακού τύπου απαιτήσεις» των εκπροσώπων των δανειστών «για την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου».
Ως προς τις απολύσεις στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι «η όποια προσπάθεια της συγκυβέρνησης να στήσει έναν επικοινωνιακό μανδύα ασάφειας γύρω από το θέμα πέφτει στο κενό» και επικαλείται δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι «ώς το 2015, υπάρχει η δέσμευση, να μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους ο Δημόσιος Τομέας και εκτιμάμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί πριν από το 2015».