Το Σάββατο, το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) την τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Νωρίτερα, προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Ο Γκοβ προειδοποίησε ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Διαβάστε ακόμα:

Τελεσίγραφο της Γαλλίας για το Brexit

«Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ κάποιου είδους καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω. Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή», ανέφερε ο Τζόνσον και κάλεσε τους βουλευτές «να είναι πραγματικά έτοιμοι και να αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν. Την ιστορική ευθύνη που έχουν, χωρίς να ξεχνούν ποιοι τους έφεραν στη θέση που βρίσκονται. Ποιους εκπροσωπούν. Θέλουν να εκπροσωπούν τον εαυτό τους ή τους πολίτες;».

Λίγες ώρες αργότερα, νέες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανυπόγραφη επιστολή του Μπόρις Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το αίτημα για αναβολή του Brexit που έστειλε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βρετανός πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και μία ακόμη επιστολή, στην οποία ο Τζόνσον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή αυτή.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο Τουσκ με ανάρτησή του στο twitter γνωστοποίησε πως: «το αίτημα για αναβολή μόλις παραλήφθηκε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε».

«Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση» αναφέρει ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογραμμίζει τη βεβαιότητά του πως η διαδικασία της έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit θα ολοκληρωθεί εντός της σημερινής προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου. Δείτε την επιστολή:

Όπως διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή – το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει – ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει μια παράταση του Brexit. Η κίνησή του αυτή βρήκε απέναντι Βρετανούς βουλευτές, που τον κατηγόρησαν πως με αυτή του την κίνηση, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρςι ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας». Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

«Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος.

«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας» ανέφερε ο Μακντόνελ, ενώ πυρά εξαπέλυσε και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που σε ανάρτησή του τόνισε πως προειδοποίησε τον Τζόνσον να υπακούσει τον νόμο, τονίζοντας πως η «ζημιογόνα συμφωνία» του ηττήθηκε σήμερα.

Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης έδωσαν επίσημες νομικές δηλώσεις ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τον νόμο Μπεν και το δικαστήριο τόνισε πως είναι ένα σοβαρό ζήτημα αν δεν το πράξει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο κλοιός από την Ευρώπη σφίγγει, καθώς οι αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούν πλέον έναντι της Βρετανίας. Από τη μία, η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μίνα Αντρέεβα, η οποία τονίζει πως «περιμένουμ τη βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα», ενώ ο Γκίντερ Έτινγκερ, ήδη δήλωσε πως θεωρεί πιθανή μία αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.