Τρίτη, ενισχυτική, δόση κατά του COVID-19, ετοιμάζει η Pfizer για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά του ιού. Το νέο εμβόλιο, που θα είναι στην ουσία μία αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος, θα αντιμετωπίζει την πιο μεταδοτική νέα παράλλαξη «Δέλτα» στοχεύοντας σε όλη την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού και όχι μόνο σε ένα μέρος της όπως τώρα.

Όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, που βασίζεται σε στοιχεία από το παράδειγμα του Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου «εμφανίζει μείωση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τόσο όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, όσο και της συμπτωματικής νόσου». Λαμβάνοντας υπόψη και την εξάπλωση της Δέλτα, εκτιμά ότι «μια τρίτη δόση μπορεί να χρειαστεί μέσα σε έξι έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό».

Ειδικοί, ωστόσο, κάνουν λόγο για οπορτουνισμό της φαρμακευτικής εταιρείας. «Η Pfizer εμφανίζει έναν οπορτουνισμό, βασίζοντας την ανακοίνωση της σε πολύ πρώιμα και “αχώνευτα” στοιχεία από το Ισραήλ. Το πότε θα έλθει η σωστή ώρα για ενισχυτικές δόσεις, είναι μια απόφαση που δεν θα την πάρει η εταιρεία», δήλωσε ο ιολόγος Τζον Μουρ της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συμφωνούν με την παραπάνω θέση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για ενισχυτικές δόσεις, αν και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται», τόνισαν και ανέφεραν πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δε χρειάζεται η ενισχυτική δόση.

Σύμφωνα με το CNN όμως, η Pfizer – BioNTech ετοιμάζεται να δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με μια τρίτη δόση εμβολίου και να τα υποβάλει στην FDA και τον EMA. Διευκρίνησε επίσης πως θα ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για τη χορήγηση της δόσης τον Αύγουστο και πως ήδη συζητά με κάποιες ευρωπαϊκές για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ανεξάρτητα από την έγκριση ή μη της FDA. Επισημαίνει επιπλέον, πως η έξτρα τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους.

Το βέβαιο είναι πως η κίνηση αυτή της γερμανοαμερικανικής εταιρείας αδιαμφισβήτητα αποτελεί απάντηση σε όσους εμφανίζονται βέβαιοι πως τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη «Δέλτα».