«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών» αναφέρει στη νέα ανακοίνωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τον απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται σε αρκετά σημεία της χώρας, με τα στοιχεία ωστόσο να αφορούν την ζημιά που έχει συντελεστεί μέχρι την Κυριακή, γεγονός που σημαίνει πως ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμα πιο τερατώδης.
Στα στοιχεία που δημοσιεύει το Αστεροσκοπείο, τα οποία αντλεί από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – https://effis.jrc.ec.europa.eu), οι καμένες εκτάσεις γης ξεπερνούν τα 900.000 στρέμματα, ενώ η αύξηση ξεπερνά το 336%.
Όπως προκύπτει, η χώρα μας προκύπτει τρίτη σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης, με 933.680 στρέμματα έως την Κυριακή 8 Αυγούστου, με την Τουρκία να μετρά τουλάχιστον 1,6 εκατ. στρέμματα καμένες εκτάσεις, και την Ιταλία πάνω από 1 εκατ. στρέμματα καμένης γης. Σημειώνεται δε πως σε αυτό τον τραγικό ανταγωνισμό, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε αύξηση καμένων εκτάσεων με 336%, πίσω από την Κύπρο, με 354%, αλλά πολύ μικρότερες καμένες εκτάσεις σε απόλυτους αριθμούς.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, υπογραμμίζεται ακόμα.
«Σε αυτή την κατεύθυνση, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μπορεί να συνεισφέρει με εργαλεία και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι (1) το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, (2) το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0, και (3) οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρό-μετεωρολογικές προγνώσεις» καταλήγει το Αστεροσκοπείο.