Συνολικά, στο νοσοκομείο παραμένουν 16 από τους 24 τραυματίες του λεωφορείο που είχε ξεκινήσει από τον Βόλο και τη Λάρισα με 47 επιβαίνοντες και φέρεται να παραβίασε το όριο ύψους δρόμου στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας με συνέπεια να προσκρούσει σε μεταλλική δοκό για τη σήμανση.

Βίντεο-ντοκουμέντο που μετέδωσε τηλεοπτικό μέσο της Ρουμανίας, επιβεβαιώνει ότι ο οδηγός άλλαξε λωρίδα την τελευταία στιγμή και μπήκε σε δρόμο που δεν επιτρέπονται ψηλά οχήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τουριστικό λεωφορείο να προσκρούσει στην προειδοποιητική πινακίδα και η οροφή του να πιεστεί προς τα μέσα.

Σύμφωνα με ειδικούς, το γεγονός ότι ο επαγγελματίας οδηγός του λεωφορείου δεν αντέδρασε στο συμβάν, κάνει τις αρχές να διερευνούν το ρόλο που πιθανώς έπαιξε το σύστημα πλοήγησης στο δυστύχημα. Εκτιμάται ότι το σύστημα GPS τον οδήγησε λάθος, προτείνοντας αυτή τη διαδρομή ως τη συντομότερη, αν και η πλοήγηση αφορά τα συμβατικά οχήματα και όχι λεωφορεία ή φορτηγά.

Ο Αλέξανδρος Ματθαίου, ο δικηγόρος του οδηγού, μίλησε (OPEN) το πρωί της Δευτέρας αναφέροντας πως ο πελάτης του δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη λεπτομέρεια για το GPS. «Με το GPS τελευταία στιγμή έπρεπε να διαλέξει προς τα πού θα πάει και διάλεξε σε δευτερόλεπτα το τούνελ. Είχε και την άλλη γραμμή στα δεξιά του τούνελ αλλά ο άνθρωπος σκέφτηκε πώς να κινηθεί. Μετά που έγινε η τραγωδία μου είπε “εγώ δεν μπόρεσα να δω τις πινακίδες γιατί είχε κίνηση. Έριξα μια ματιά να δω πριν το τούνελ, αλλά δεν μπόρεσα”… Οδηγούσε από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βουκουρέστι και σταμάτησε αρκετές φορές για διάλειμμα. Δεν ήταν κουρασμένος».

«Οι ευθύνες είναι αλλού. Το τούνελ αυτό το κάνανε ανακαίνιση όλο το καλοκαίρι και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο. Από τότε μέχρι σήμερα είχαμε 6-7 ατυχήματα και παλιά στο τούνελ αυτό περνούσαν και φορτηγά και λεωφορεία χωρίς προβλήματα. Δεν συμφωνώ με το σύστημα αυτό, αυτό τον περιοριστή. Είναι πολύ βαρύς. Αν ήταν πιο ανάλαφρη η κατασκευή δεν θα δημιουργούνταν αυτό το πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Ματθαίου.

«Η αστυνομία έκανε μια συνάντηση με τους επιβάτες στο ξενοδοχείο και τους διάβασε τα δικαιώματά τους. Έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν μήνυση και κατά του οδηγού», είπε ακόμη. «Ο πελάτης μου είναι ακόμα στο στάδιο του υπόπτου, δεν τον κατηγορούν», κατέληξε.

Ερωτήματα παραμένουν και ερευνώνται για τις κινήσεις του οδηγού.