X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Βρέθηκε λύση για τους 356 πρόσφυγες του Ocean Viking (UPD)

Μετά από δύο εβδομάδες στη θάλασσα, οι 356 πρόσφυγες του Ocean Viking θα πατήσουν τελικά στην στεριά και θα κατανεμηθούν σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος
Βρέθηκε λύση για τους 356 πρόσφυγες του Ocean Viking (UPD)
|

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σήμερα ότι έξι χώρες θα παραλάβουν τους μετανάστες από το πλοίο διάσωσης Ocean Viking. «Καλοδεχούμενο το ότι έχει βρεθεί λύση για τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο Ocean Viking και ότι όλοι θα μεταφερθούν» σε διάφορες χώρες, έγραψε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Twitter, επαινώντας τη Μάλτα επειδή επέτρεψε στο σκάφος να δέσει και στους ανθρώπους που μεταφέρει να αποβιβαστούν εκεί.

Πρόσθεσε πως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία συμφώνησαν να δεχθούν τους μετανάστες

«Μας μένουν κανονικές μερίδες τροφοδοσίας μόνον για πέντε ημέρες», προειδοποίησε νωρίτερα την Παρασκευή στο Twitter της η MSF, υπενθυμίζοντας πως οι «επιζώντες» ήδη διανύουν την 13η ημέρα τους, αναμένοντας ένα ασφαλές λιμάνι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την «γοργή επιδείνωση» της ψυχικής υγείας των επιβατών του Ocean Vicking.

Όπως τονίζει ο γιατρός της MSF Λούκα Πιγκότσι, που επιβαίνει του σκάφους, η «κατάσταση επιδεινώνεται» και υπάρχουν άνθρωποι που »απαιτούν άμεση αποβίβαση». «Όλοι τους έχουν βιώσει εφιαλτικά ταξίδια προτού διασωθούν», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην κατάσταση επί του σκάφους, όπου υπάρχουν και πολλοί ανήλικοι.

«Γιατί η ηθική και η ανθρωπότητα βρίσκονται όμηροι των πολιτικών, που σκόπιμα τους αφήνουν να περιπλανώνται στη θάλασσα, στερώντας τους ξανά τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους», αναρωτιέται ο Πιγκότσι, δηλώνοντας πως απαιτείται μία «άμεση επέμβαση».

Υπενθυμίζεται ότι το νορβηγικής σημαίας πλοίο μεταφέρει 356 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων από το Σουδάν, που διέσωσε από τη θάλασσα σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις. Μεταξύ των προσφύγων, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, βρίσκονται πάνω από 100 ανήλιοι, περίπου 90 εκ των οποίων είναι ασυνόδευτοι.

SOS εκπέμπει στη Μεσόγειο το Ocean Viking, με 356 πρόσφυγες, χωρίς λιμάνι για 13 μέρες και τις προμήθειες να τελειώνουν

Οι ιταλικές αρχές δεν έχουν απαντήσει δύο φορές στα αιτήματα των δύο ΜΚΟ για ελλιμενισμό στην χώρα, ενώ αρνητική απάντηση έχει δώσει η Μάλτα. Το μόνο ανοικτό λιμάνι αυτήν τη στιγμή είναι αυτός της Τρίπολης στη Λιβύη, ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις το θεωρούν μη ασφαλές, φοβούμενες ότι οι μετανάστες θα βρεθούν σε κέντρα κράτησης όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κανόνας, αν επιστρέψουν στην εμπόλεμη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη «αλληλεγγύη» και να δεχθούν να πάρουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις