Σε μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εξελίσσεται το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος της τρόικας δεν ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Με δεδομένο ότι οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Έως τώρα οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι, σημειώνει η «Ημερησία».

Παρόλα αυτά οι σημερινές επαφές του οικονομικοί επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας διεξήχθησαν «σε πολύ καλό κλίμα», ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της νέας συνάντησης με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα.

Προς άγραν επίορκων η κυβέρνηση

Επίορκους, υπαλλήλους που προσελήφθησαν με πλαστά στοιχεία και αδικαιολογήτως απόντες, αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις της τρόικας για απολύσεις. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσδοκούν ότι μέσω των ελέγχων που πραγματοποιούνται θα εντοπιστούν 7.000 με 8.000 περιπτώσεις υπαλλήλων που μέχρι το τέλος του 2014 (ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομικές διαδικασίες) θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, σημειώνει η «Καθημερινή».

Οι επικεφαλής της τρόικας πιέζουν για την άμεση επίλυση του ζητήματος, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο είναι και προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου. Μάλιστα όταν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν ότι ένα μήνα πριν ήταν σίγουρος για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου ο κ.Στουρνάρας αντέτεινε πως «τώρα δεν εξαρτάται από εμένα».

Ξανά στο τραπέζι ο κατώτατος μισθός

Στο τραπέζι των συζητήσεων της τρόικας με τον Γ. Βρούτση θα βρεθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης να παρουσιάσει την τελική διάταξη για τον μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού. Η δέσμευση προβλέπεται από το Μνημόνιο και σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης.  

Μετά και τις επίσημες –αν  και καθυστερημένες– διαψεύσεις περί νέας συζήτησης για μείωση του κατώτατου μισθού, από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα, όχι η θέση της ελληνικής πλευράς, αλλά αυτή της Τρόικας, κι αν οι δανειστές προτίθενται να επαναθέσουν το θέμα, που για τους ίδιους, παραμένει ανοικτό από την προηγούμενη διαπραγμάτευση.