Τρομακτική ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 11,7% επί του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, καταγράφει για το γ’ τρίμηνο του 2020, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 11,7%.
Σε επίπεδο ετήσιων μεταβολών
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξησηκατά1,6% σε σχέση με το 3oτρίμηνο του 2019.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3oτρίμηνο του 2019.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3oτρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%,ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3oτρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκανκατά18,1%.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, έκανε λόγο για ανθεκτικές εξαγωγές, και παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με «αποκλιμάκωση της φορολογίας των επιχειρήσεων», Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
«Ανθεκτικές» εξαγωγές βλέπει ο Μητσοτάκης παρά την καταγεγραμμένη μείωση τους
Σε επίπεδο τριμήνου
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2oτρίμηνο του 2020.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%.
Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ταυτόχρονα ότι τα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).
Αντοχές στην ελληνική οικονομία βλέπει ο Σταϊκούρας
Η ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των προσωρινών στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συμπληρώνοντας πως τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση.
Σημειώνεται ότι στις 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ύφεση περί το 10% για το 2020 και ανάκαμψη το 2021 περί το 5%. Υπενθυμίζεται πώς το προσχέδιο προϋπολογισμού υπολόγιζε ανάπτυξη έως και 7,5% το 2021 στο πιο καλό σενάριο μαζί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η δήλωση του για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2020.
Αυτά αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Δυναμική που αποδεικνύεται από την εξέλιξη του ΑΕΠ, τόσο την περυσινή χρονιά όσο και το 1ο τρίμηνο του 2020.
Συγκεκριμένα, το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!
Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη τελικά το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο.
Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία για το 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους.
Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κινήθηκε, το εννεάμηνο του 2020, σε μονοψήφια ύφεση.
Εξαιτίας όμως της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση.
Παράλληλα, θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται».