«Χθες γεννήθηκε μια νέα ιστορική επέτειος για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη, για την αντιφασιστική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Χάρις στο αίμα αυτού του παιδιού, του παλικαριού από το Κερατσίνι, του Παύλου Φύσσα, ποτίστηκε για μια ακόμη φορά το αιωνόβιο δέντρο της Δημοκρατίας» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με το «Έθνος», και πρόσθεσε:
«Και από χθες χάρις και στον αγώνα το νομικό, τον κοινωνικό, το συλλογικό, τον πολιτικό, το δημοσιογραφικό όλων των προηγούμενων ετών είναι επιτέλους καταδικασμένη η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Με βάση τον παλαιότερο ποινικό κώδικα η Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά της στελέχη τα οποία επρόκειτο να καταδικαστούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και για τη διεύθυνση αυτής, επρόκειτο να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα μόνο μετά από αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή μόνο μετά το τριτοβάθμιο επίπεδο δικανικής κρίσης.
Με βάση, λοιπόν, τον παλαιό ποινικό κώδικα δε θα μπορούσε η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με βάση τη χθεσινή απόφαση όπως αυτή τελικά θα εξειδικευτεί, με βάση τις ποινές που θα αποδοθούν.
Με βάση το νέο ποινικό κώδικα η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που το συνέταξε έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας, δηλαδή κατεξοχήν ζήτημα αρμοδιότητας, πρωτοβουλίας του υπουργείο Εσωτερικών.
Επειδή οι περιστάσεις είναι εξαιρετικές, σπουδαίες και σημαντικές διατυπώνω εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όλης της ΚΟ μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση μέχρι το μεσημέρι να καταθέσει τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Και ενημερώνω και τον κύριο Υπουργό και το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα, ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία και θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή.»
Βολές από Κοντονή για ευνοϊκές διατάξεις υπέρ της; Χρυσής Αυγής
Οι βολές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την τότε τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, ένα θέμα που είχε απασοχλήσει και τότε την επικαιρότητα, έρχονται και από το πρώην πλέον στέλεχός του και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, μέχρι το 2018, Σταύρο Κοντονή:
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την παραίτηση του από την Κεντρική Επιτροπή και άλλα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», ερωτηθείς για τον νέο Ποινικό Κώδικο, σημείωσε ότι διαφωνούσε σε αρκετά σημεία, αν και -όπως συμπλήρωσε- «κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». «Είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Ακολούθως επεσήμανε πως «σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τη χθεσινή απόφαση (σ.σ. για τη Χρυσή Αυγή) και τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει, διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα». «Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», συνέχισε.
Όπως τόνισε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό». Παρατήρησε δε ότι «με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για την Χρυσή Αυγή».
Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι η παραίτησή του είχε δοθεί στον κ. Τσίπρα, προφορικά, σε συνομιλία τους πριν από τρεις ημέρες και δεν σχετίζεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα. «Δεν θέλω να υπάρχει συσχέτιση των απόψεών μου για τον νέο Ποινικό Κώδικα με την παραίτησή μου», συμπλήρωσε.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να απαντήσουν στην κριτική λέγοντας:
1. Ο εξορθολογισμός των ποινών βάσει του νέου ΠΚ βασίζεται στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
2. Η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων καθε νομου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει. Για παράδειγμα, σε σχέση με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, πρόσφατα (157/2020 ΑΠ) κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι μόνο του το λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί για τη στοιχειοθέτησή του, αίροντας τη μομφή που επέρριπταν διάφοροι ότι δήθεν με τον νέο ΠΚ τα δικαστήρια δεσμεύονται να το χορηγούν με ευκολία.
3. Η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του ΠΚ για επιμέρους διατάξεις του και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα. Τότε δεν θεωρούσε λάθος τα παραπάνω και σήμερα ζητάει υστερόβουλα τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.