Ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσ. Νταλάρα διαβεβαιώνει αυτή τη φορά ότι “η Ελλάδα έχει μπει σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης και ασφάλειας” μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI.
 
Ο Νταλάρα παραδέχεται ότι μία πιο ευρύτερη αναδιάρθρωση κρίθηκε τελικά απαραίτητη καθώς “η οικονομία τον περασμένο Αύγουστο- Σεπτέμβριο επιδεινώνονταν διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις”.
 
Στην ερώτηση αν αυτό μπορεί να συμβεί και πάλι, ο επικεφαλής του IIF υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι μπροστά της κατά το οποίο “μπορεί να αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ”. “Εύχομαι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που θα βρεθούμε να έχω επιβεβαιωθεί ως προς αυτό” τόνισε.
 
Μεταξύ πολλών άλλων, ο Νταλάρα συμφωνεί με την άποψη του ΔΝΤ ότι “οι εκλογές στην Ελλάδα δημιουργούν αβεβαιότητα και κάποια ανησυχία στις αγορές”, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό μπορεί σε συμβεί σε κάθε χώρα που μπαίνει σε μία αντίστοιχη προεκλογική περίοδο κατά την οποία είναι εύκολο να γίνουν λάθη. “Είναι σημαντικό ότι πλέον το πολιτικό προσωπικό της χώρας συνειδητοποιεί την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη χώρα” δηλώνει και προσθέτει με εμφατικό τρόπο ότι “η παρούσα κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί πρέπει πάση θυσία να παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής”.
 
Επίσης ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το PSI είπε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αποδώσουν μεταρρυθμίσεις” που δεν μπορούν να εφαρμοστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Ερωτηθείς σε σχέση με τις δηλώσεις Ρουμελιώτη στους “Νέους Φακέλους” ότι η ελληνική αναδιάρθρωση συζητούνταν ήδη από το 2010, ο Νταλάρα είπε ότι “η πρώτη φορά που έκαναν οι Ευρωπαίοι κρούση στο IIF για να διαπραγματευτούν μία εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων ήταν μόλις τον Απρίλιο- Μάιο του 2011”.