«Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλά πάνω -κάτω, έχουμε επιτέλους συμφωνία», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική Οικονομία προς τα μπρος, υπό την έννοια ότι σύντομα θα αρχίσει η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών, προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών σε “bail- in” (διάσωση εκ των έσω). Eπομένως, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος η διαδικασία για την αναστροφή των αρνητικών συνεπειών από τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα οδηγήσει τάχιστα τις τράπεζες στο σημείο που βρίσκονταν πριν.
«Αυτή η συμφωνία έχει πολλές ευκαιρίες», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι δίνεται η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει το δημοσιονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει την απάτη και τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο Ευ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να ακούσουν τις προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2016, ενώ πολύ πιο πριν θα παρουσιαστεί σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Καταλήγοντας ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία, το κράτος, η οικονομία και οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς θα ανταποκριθούν. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για να αμβλυνθούν οι τυχόν αρνητικές συνέπειες, ανέφερε τέλος ο υπουργός.