«Εμείς ζητάμε ένα καθαρό διάδρομο που να ξέρουν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια είναι άνετη με την εξυπηρέτηση του χρέους της. Είναι σημαντικό αυτό για μας», συνέχισε, ενώ υπογράμμισε πως «μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». 

Ο Ε. Τσακαλώτος τόνισε ότι «η προσπάθεια για την απομείωση του χρέους έχει σημαντικό σταθμό την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου, όπου για πρώτη φορά καταγράφεται ότι θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών τα βραχυπρόθεσμα «είναι αυτά που τώρα συζητά το ESM με εμάς, το ΔΝΤ και αφορούν τη μείωση του ρίσκου της διαχείρισης του χρέους. π.χ. κάποια ομόλογα που έχουμε στο ESM για 30 χρόνια θα έχουν μειωμένο επιτόκιο, ενώ άλλαξε και το προφίλ του παλαιού χρέους που είναι στα 28 χρόνια».

«Αυτά θα γίνουν έτσι κι αλλιώς μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Είναι και άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν, όπως swaps που θα ανταλλάξουν κυμαινόμενο επιτόκιο με σταθερό», σημπλήρωσε. 

Το αγκάθι στο σχέδιο του ESM για το χρέος

Ο ESM προβλέπει στο σχέδιό του να αναβληθεί η υποχρέωση της χώρας για αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίου ύψους 48 περίπου δισ. ευρώ από το 2022 μέχρι και το 2028, ποσό το οποίο επιτρέπει πλήθος παρεμβάσεων σε οικονομία και πολιτική και προϋποθέτει ότι η οικονομία θα σημειώνει την πενταετία αυτή θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεδομένο βέβαια πρέπει να θεωρείται για την κυβέρνηση που θα έχει η χώρα, το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επί του ΑΕΠ.

Ωστόσο, προβλέπεται και ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο δίνει περίοδο χάριτος έως και το 2025. Στην περίπτωση αυτή το ελληνικό δημόσιο αναβάλει πληρωμές για τόκους και κεφάλαιο στο ίδιο διάστημα ύψους περί τα 15 δισ. ευρώ, πράγμα το οποίο προϋποθέτει όμως, πως ο ESM θα αναλάβει την ευθύνη για διακρατικά δάνεια με έναρξη αποπληρωμής το 2021.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως τα μέτρα για το χρέος, θα πρέπει να αποφασιστούν από τώρα για το 2018, καθώς αποτελεί προυπόθεση για την απόφαση του ΔΝΤ, αν θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

«Αν οι Ευρωπαίοι δεν πουν τα μέτρα που θα πάρουν, το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και δεν θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Δεν είναι επομένως συμβατό αυτό που λένε χώρες του Βορρά ότι θα πάρουν μέτρα μετά το 2022 αν θέλουν το ΔΝΤ να βάλει χρήματα», υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι «για τα μέτρα θα γίνει συζήτηση την τελευταία στιγμή».

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ πως υπήρξε υπόνοια για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών, τα δημοσιεύματα ότι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη σημερινή συζήτηση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του, δήθεν υπονόησε ότι τίθεται θέμα για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ο κ. Τσακαλώτος «ποτέ δεν προβληματίστηκε για το “εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την ευρωζώνη”. Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης – δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».

Tέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι χρειάζεται ρύθμιση και του πανευρωπαϊκού χρέους και επισήμανε ότι «είμαστε στα πρώτα στάδια πως θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της Ευρωζώνης», τη μέρα που συζητήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.