Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ήταν εύκολη. Κανένας πριν από τον Ιανουάριο δεν νόμιζε ότι θα ήταν το 'τσάι- πάρτι της βασίλισσας'». Ήμασταν προετοιμασμένοι, είπε, αλλά ξέραμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, συμπληρώνοντας ότι χρειαζόταν η σύγκρουση με τους θεσμούς, γιατί ζητούσαν υπερβολικά μέτρα. «Ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας, πάντως, ότι «και εμείς είχαμε μια καμπύλη μάθησης. Μάθαμε ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη σύγκλιση, ώστε μετά η πολιτική να μπορεί να κλείσει το θέμα».
Ερωτηθείς για τα capital controls, είπε ότι υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσής τους, προαναγγέλλοντας ότι στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το «νέο χρήμα». Έκανε λόγο για συνεχή διαδικασία φιλελευθεροποίησης των κεφαλαιακών ελέγχων (σε συνάρτηση με τις προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες) και εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Σε σχέση με το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει ως χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το Ταμείο είναι σκληρό στα μέτρα που απαιτεί, αλλά και «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση, και ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης. Ωστόσο, ανέφερε, «καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων και πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός σε αυτό το ευαίσθητο πλαίσιο».
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι το κόστος της πρώτης διαπραγμάτευσης ήταν 100 δισ. ευρώ (όπως και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα, που έχουν κάνει λόγο για κόστος 80 δισ. ευρώ). «Μου κάνει εντύπωση που είναι οικονομολόγοι και λένε αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος ότι εάν βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι, σε ένα σεμινάριο πανεπιστημίου, αποκλείεται να έλεγαν ότι ήταν 100 δισ. ευρώ το κόστος».
Χρονικά εκτίμησε ότι αυτή η πορεία, για την οποία δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αποδώσει μετά τη δεύτερη αξιολόγηση.
Στη διαπραγμάτευση, μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, άνοιξε το θέμα του χρέους, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και είπε ότι είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, που δεν έχουν πάντα μεταξύ τους ταυτόσημες θέσεις. Επίσης θεώρησε ότι είναι βοηθητικό ότι υπάρχουν για παράδειγμα ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ΣΣΕ και καταλαβαίνουν ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, δημιουργούν αντιδράσεις στη χώρα μας.
«Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιό εύκολη από την προηγούμενη», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, επειδή «τώρα υπάρχει αναπτυξιακή ατζέντα, χωρίς αυτό να σημείνει ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις».
«Θέλω να δημιουργήσω μία σταθερότητα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τέτοιες δομές από άλλους υπουργούς σε άλλους τομείς, ώστε μετά από μερικά χρόνια, να αναγνωριστεί αυτή η προσπάθεια ακόμα και από όσους σήμερα έχουν αμφιβολίες για τις επιλογές μας», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
«Ως ευρωπαίος θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα να ήταν ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) το ΔΝΤ της Ευρώπης», είπε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας αν προτιμούσε να μην ήταν το ΔΝΤ μέσα σε αυτές τις διαδικασίες.
Άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως τόσα χρόνια την ανέχτηκαν, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με νομοσχέδια (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή, κλπ) αλλάζει το τοπίο. Χαρακτήρισε το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη σαν το μοντέλο που δοκιμάστηκε και απέτυχε γιατί 40 χρόνια τα δύο κόμματα που είχαν την κυβερνητική εξουσία, δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα.
Αναφερόμενος στο θέμα των εσόδων τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι είναι πάνω από τους αρχικούς στόχους, ώστε συνεχίζοντας αυτή η πορεία, να γίνει εφικτή η μείωση της φορολογίας, αλλά και να πάνε χρήματα σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Αν το Brexit δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική οικονομία, τότε επειδή δεν θα είναι υπαιτιότητα της Ελλάδας, τότε αυτό δεν θα περάσει στον «κόφτη», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο, ανέφερε πως: «Πρέπει να είμαστε ένα διακριτό ρεύμα της αριστεράς που να μπορεί να μιλάει με τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά αυτή στη χώρα μας δείχνει να μην επικοινωνεί», χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει «να κάνει αριστερή στροφή, αντί να θεωρεί ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς και τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη».
Για το υπερταμείο και το ποιός θα είναι ο επικεφαλής του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι πρέπει πρώτα να αποφασιστεί ποιοί θα είναι το εποπτικό συμβούλιο και μετά η διοίκηση του ταμείου και το υποταμεία, που θα κάνουν τη δουλειά εντός του πλαισίου και του νόμου. Ο πρόεδρος δεν θα έχει διπλή ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας. Υπάρχει το δικαιώμα βέτο και από την ελληνική πλευρά και από τους θεσμούς για τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη διοίκησή του.
Το ταμείο θα δημιουργεί αξία είτε με ιδιωτικοποιήσεις, είτε με άλλα μέσα, είπε ο κ. Τσακαλώτος για να πει ότι δεν θα είναι μονόδρομος οι ιδιωτικοποιήσεις και σχολίασε ότι αυτό το κατάφερε η κυβέρνηση με διαπραγμάτευση, που δεν θα μπορούσε να το κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Το ταμείο δεν ήταν επιλογή μας, αλλά επιλογή από τη γερμανική πλευρά», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών.
Δήλωσε επίσης ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη μέσα στο 2016, επειδή άνοιξε το θέμα του χρέους, τις ανάγκες χρηματοδότησής του και έτσι ένας επενδυτής ξέρει ποιές θα είναι οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και έτσι ανοίγει ένας «διάδρομος» για τις επενδύσεις.
Απαντώντας στο ερώτημα αν συμβαδίζει η αισιοδοξία για ανάπτυξη με λουκέτα σε επιχειρήσεις και όπως οι εξελίξεις στο Μαρινόπουλο και τη Jet Oil, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια το ένα τέταρτο του πλούτου μας, σε μία χώρα που δεν υπήρχαν οι καλύτερες επιχειρήσεις, ή που δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις με το κράτος, αλλά τώρα είναι ο καιρός να ξεκινήσουν κάποια πράγματα από την αρχή και αυτό είναι το ερώτημα, το οποίο πρέπει να αποδείξει ποιός είναι ο ρόλος της αριστεράς σε δυσμενείς συνθήκες».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς ποιοτικά στοιχεία», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας για αναδιανομή του εισοδήματος, ενίσχυση των ασθενέστερων, σεβασμό του περιβάλλοντος, ανάπτυξη με δικαιοσύνη κλπ.
«Αν μία κυβέρνηση της αριστεράς δεν μειώσει την ανεργία, δεν έχει μέλλον, αλλά αυτά τα φαινόμενα που σκάνε τώρα, έχουν πολύ μεγάλη ουρά και έχουν ευθύνες αυτοί που κυβερνούσαν χρόνια. Σκοπός μας δεν είναι να χρεώνουμε ευθύνες σε άλλους, αλλά να μην αφήσουμε την οικονομία να γυρίσει στο 2008», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών.
Για τις κατηγορίες περί «κομματικού κράτους», απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να το αλλάξει, αναφέρθηκε σε σχετικά νομοσχέδια και χρέωσε την ύπαρξή του για χρόνια, στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Η Ευρώπη έχει ξεχάσει να ακούει και αν δεν έχουμε μία ατζέντα για τα κοινωνικά θέματα, τότε θα βρίσκει έδαφος ο λαϊκισμός», είπε σχολιάζοντας τοBrexit, ο κ. Τσακαλώτος και εξέφρασε την άποψη ότι μία διάλυση της Ευρώπης δεν θα γίνονταν από την αριστερά, αλλά προς όφελος ρατσιστικών και ακροδεξιώνσ τοιχείων, μιλώντας για την ανάγκη όχι «λιγότερης Ευρώπης, αλλά καλύτερης Ευρώπης». Τέλος για το αποτέλεσμα του Brexit, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροφοδοτήσει μία συζήτηση για το μέλλον του ευρώ.
Εκτίμησε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, είναι κάτι που θα γίνει εφικτό να προσδιοριστεί στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017 και μιλώντας για τη συμφωνία με τους δναειστές, είπε ότι είναι προβληματισμένος γιατί ήταν μία δύσκολη συμφωνία, αλλά έχει ξεκάθαρο ότι στις δύσκολες στιγμές δεν θα μπορούσε η αριστερά να μην ανταποκριθεί με πολιτικές ενσωμάτωσης των δυσκολιών σε μία στρατηγική.