«Εμείς βγήκαμε δεύτερη φορά στις αγορές και θα βγούμε και τρίτη, για να βγούμε χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αντιπαραβάλλοντας την κυβερνητική πολιτική, με αυτή της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκλεισε την πέμπτη αξιολόγηση και αυτό γιατί το καλοκαίρι του 2014 η πρόταση ήταν για προληπτική γραμμή στήριξης και κρίνατε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε με αυτό», δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα.
«Δεν είχατε αποθέματα και δεν είχατε λύσει το θέμα του χρέους. Εμείς μάθαμε από τα λάθη και δεν δεχτήκαμε τον συμβιβασμό του 2015 και πήγαμε σε δημοψήφισμα. Γιατί μας έδιναν πρόγραμμα για πέντε μήνες, χωρίς χρέος και αποθεματικά», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Με το σχέδιό μας μάθαμε τι να κάνουμε και με το μέρισμα, είπε ο ΥΠΟΙΚ. «Το 2014 η ΝΔ είχε 1,5 δισ. ευρώ στόχο για πλεόνασμα και πετύχατε 77 εκατ. ευρώ», κατήγγειλε.
«Κάνουμε ταξική πολιτική»
Ακολούθως, ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε την επίθεσή του στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας «Όταν μειώθηκε 25% το εισόδημα, ήταν “ταξική αγάπη”; Όταν δεν κάνατε τίποτα για τη φοροδιαφυγή και είχαμε 6-7 ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία, ήταν υπέρ των μεσαίων τάξεων;» αναρωτήθηκε.
«Αυτό που κάνουμε είναι ταξική πολιτική», τόνισε. Σε μια χώρα που έχασε 25%, δεν έπρεπε να υπάρχει προτεραιότητα στην ανθρωπιστική κρίση; Μη λέτε ότι είχαμε στόχο τη μεσαία τάξη, πείτε μας τι θα κάνατε», δήλωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
«Είχαμε υστέρηση στον φόρο εισοδήματος αλλά είχαμε άλλες επιτυχίες, όπως τα έσοδα από τον ΕΦΚΑ, την αύξηση των εισφορών από την άνοδο της εργασίας και την εθελούσια αποκάλυψη, που θα φέρει 400 εκατομμύρια ευρώ φέτος», τόνισε, επιτιθέμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για κατάρρευση.
«Ποτέ δεν είπα ότι 18.000-20.000 είναι η μεσαία τάξη, είπα ότι πιάνει το κατώτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης», συμπλήρωσε.
Εχουμε μια στρατηγική για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τις εργασιακές σχέσεις με την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ αλλά και τις μεσαίες τάξεις με ελαφρύνσεις 5 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο. Το μέρισμα δεν είναι βασική στρατηγική, είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής που χρειάζεται η χώρα, σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος.
Αναρωτήθηκε δε αν έχει η αντιπολίτευση να πει στη μεσαία τάξη τι θα κόψει σε υγεία, παιδεία κ.λπ., για να μειώσει, όπως λέει, την υπερφορολόγηση.