Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αποφάσεις έχουν απογοητεύσει ορισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και αψηφούν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Αφρικανική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ξένες δυνάμεις ότι η χούντα δεν πρέπει να μονοπωλήσει την εξουσία παρατείνοντας τη μετάβαση ή αναδεικνύοντας προεδρικούς υποψηφίους.

Οι στρατιωτικές αρχές υποσχέθηκαν αρχικά μια 18μηνη μετάβαση στις εκλογές όταν ο Ντέμπι κατέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο του 2021, αφού ο πατέρας του, Πρόεδρος Ίντρις Ντέμπι, σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με αντάρτες.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, που εγκρίθηκε το Σάββατο, η μετάβαση που επρόκειτο να ολοκληρωθεί αυτόν τον Οκτώβριο έχει παραταθεί κατά δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν γύρω στον Οκτώβριο του 2024.

Επιτρέπει επίσης στον Ντέμπι να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την ψηφοφορία, αν και το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιό του θα διαλυθεί και θα αντικατασταθεί από μια μεταβατική κυβέρνηση.

Διχασμένο από συγκρούσεις και ξηρασία, το Τσαντ είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και έχει επίσης μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα πείνας.