Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε το Βερολίνο πως «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».

«Από τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ενοχλημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στην Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Αναλένα Μπέρμποκ είχε υπογραμμίσει, κατά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια, πως είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη Τύπου το θερμόμετρο ανέβηκε περαιτέρω με αφορμή τον καταδικασμένο σε ισόβια ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, τις κινήσεις της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας και τα σχέδια της Άγκυρας για κλιμάκωση της επέμβασης στη Βόρεια Συρία.

Η Μπέρμποκ έθεσε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά την υπόθεση του Καβαλά «πρέπει να εφαρμοστεί». Και πρόσθεσε: «Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί».