Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις ότι πιθανόν να δούμε σεισμό που μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, μιλώντας στο Open, είπε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο που έκανε τις σχετικές αναφορές. «Άκουσα κάποιον δήθεν σεισμολόγο, ”συνάδελφο” να λέει ότι περιμένουμε 6,5 Ρίχτερ. Είναι απαράδεκτο» είπε συγκεκριμένα, ενώ για τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη επεσήμανε ότι το ρήγμα, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για τον λόγο αυτόν ζήτησε από τον δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.
«Από τον Ιούνιο έως τώρα έχουμε καταγράψει στην περιοχή 2.500 σεισμούς» επεσήμανε. Αιτιολογώντας το γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, είπε πως «αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού», αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g». «Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε, τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».
«Δεν μπορεί το ρήγμα να μας δώσει πάνω από 6 ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες», συμπλήρωσε και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. Όσον αφορά στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.
Για τη Νίσυρο ο διευθυντής του Ινστιτούτου είπε ότι «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει», ενώ τέλος ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στην Κρήτη «δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» και κατέληξε εξηγώντας πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».